Следвайте ни

Следят с GPS ромчетата, за да ги върнат в час

Учители, чиновници и експерти ще съставят електронни досиета за застрашените от отпадане ученици

viber icon
Елица КАНДЕВА

Децата, които са застрашени да отпаднат от училище, ще имат персонални електронни профили. Той ще са подобни на тези във Фейсбук, но ще са достъпни и ще се администрират от различни институции. Те ще вписват информация за детето, статус на родителите, мерки, които са предприели различни ведомства или предстоят да бъдат задействани.

Това предвижда пилотен проект „Посещаемо и безопасно училище”, който е създаден по инициатива на началника на Регионалното управление по образование Иванка Киркова и ще бъде изпробван първо в Пловдивска област. Електронната платформа цели  да улесни координацията и работата в екип по един случай на различни институции. Предлага и решение как да се изпълни директивата на премиера всички необхванати да бъдат върнати в клас наесен.

Вчера платформата бе представена и срещна одобрението на  зам.-министъра на образованието Деница Сачева на среща в Областната управа, на която присъстваха и представители на полицията, социалните служби, ГРАО, РЗИ, кметове.

Първата стъпка е списъците на ГРАО на децата в задължителна възраст за обхващане в училище - от 5 до 16 г., да бъдат сравнени с базата-данни на действително записаните ученици. На необхванатите ще бъдат създадени персонални електронни профили. Всеки от тях съдържа 4 елемента. В полето за лична информация ще се въвеждат име, дата на раждане, ЕГН, родители, адрес, месторождение, снимка. Заради проблема с регистрацията на деца от малцинствата има дори опция „GPS координати”. Отделно ще се описва снетият статус - каква е семейната среда, с какви доходи разполага семейството, получава ли социални помощи, ходи ли детето на училище и кой е класен ръководител. Ще се прави първоначална оценка, настояща оценка и ще се преценява степен на интеграция. В третия модул ще се вкарват данни за мерките, които институциите вече са приложили - консултиране на родителите, нужда от медиатор, отпуснати помощи за семейството, налагани санкции за майката и бащата. Последният елемент е описание на рисковете - необхващане в училище, противообществени прояви, бавно развитие и други.

До 31 юли кметовете трябва да разделят своите общини на райони, като опишат необхванатите в тях деца. След като това стане, ще се създадат екипи за всеки район. В тях ще участват представители на МОН, РУО, социалните служби, полицията. При нужда могат да се разширяват с още специалисти според казуса. Експертите в тези екипи ще работят по всеки отделен случай, като ще вкарват данните в профила, до който всички те ще имат едновременно достъп, с ангажимента да спазват конфиденциалност. Така във всеки момент за всяко от необхванатите деца при отваряне на профила ще може да се види какво е положението и какво е свършено.

Отделно системата ще генерира отчети за всяка извършена дейност на определена служба, като сведенията за това ще се получават от останалите. По подобен начин сега работи системата на полицията - като отчита кой служител кога е правил проверки по определен случай или е черпил информация от регистрите за дадено лице. Чрез тези възможности на платформата кметовете например ще са наясно дали в дома на посочено от тях дете е бил екип от социални работници и образователен експерт. Във всеки момент ще е ясно и колко са децата, които не могат да бъдат открити или остават необхванати по други причини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?