Следвайте ни

След взрива в Румъния: Има ли опасност за българското крайбрежие

viber icon

Нови данни показват, че няма опасност от замърсяване на българското крайбрежие след експлозията в петролната рафинерия в Румъния, съобщи МОСВ.

Анализът е направен на база компютърна симулация, която обхваща периода от 2 до 10 юли 2021 г. За този времеви период не се наблюдава навлизане на движещи се върху морската повърхност обекти в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на България.

Симулацията е изготвена от "Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона" във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" (ВВМУ).

Според изображения от европейския сателит Сентинел-1А от сутринта на 3 юли в района на аварията не се наблюдават разливи.

С цел наблюдение за евентуално замърсяване на въздуха РИОСВ-Варна позиционира Мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух (КАВ) в с. Дуранкулак. Първоначално измерените концентрации от станцията са значително под пределно допустимите норми. Измерванията на разположените в град Варна и град Девня автоматични измервателни станции (АИС) за контрол на КАВ към 15 ч. също показват, че всички регистрирани стойности в АИС са значително под пределната стойност на средночасовите норми за опазване на човешкото здраве.

МОСВ продължава да следи ситуацията и ще информира гражданите за нейното развитие, предава Дир.бг.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?