Следвайте ни

След случая в Пловдив: ДАНС следи ученическите досиета

МОН ще сътрудничи в случаи, свързани с радикализация и тероризъм сред децата

ДАНС ще получи непрекъснат достъп до информационните системи на Министерството на образованието, за да може да следи за радикализация сред ученици и студенти. Това съобщи пред БНР зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Службата ще може да проверява данните за деца от предучилищна възраст до студенти непрекъснато. Смисълът е по-добро сътрудничество в борбата срещу радикализацията, обясни Сачева. 

„Този документ има обществен, а не полицейски характер. Смисълът на сътрудничество на образователните институции със службите за сигурност е свързан и с радикализацията, нарастваща сред младите хора. Възрастта за радикализация спада от 15-16 до 12 години според експерти", заяви просветният зам.-министър.

Според нея все повече деца приемат покани за приятелство от непознати онлайн и така рискът се увеличава. Сачева припомни и случая с пловдивския ученик, който бе задържан по подозрение, че е вербуван от „Ислямска държава“ и е подготвял бомба вкъщи. Имало е други опити непълнолетни да бъдат привлечени от радикални групировки, обясни Сачева. 

И в момента ДАНС има право да изисква подобни данни, каза зам.-министърът. Това обаче се прави на хартия и контролът върху процеса е слаб.

Предприетите мерки са провокирани от случая в Пловдив през юни с ученика, вербуван от терористи.

 

СНИМКА: Зам.-министър Деница Сачева 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?