Следвайте ни

След случая с Кристин: Без придружители в линейките

viber icon

Придружители на спешни пациенти да не бъдат допускани в линейките. Това поискаха от Асоциацията на спешните медици. Причината – пространството е тясно и в случай на реанимационни действия близките биха попречили на екипа, съобщава bTV.

Друга причина – в случай на пътно-транспортно произшествие придружителят няма застраховка. През лятото на 2018 г. екип на Спешна помощ отказа да качи 8-годишно дете в спешния автомобил заедно с баба му.

А през юни тази година майката на млад мъж беше свалена от линейка на път към болницата. Темата дойде на дневен ред след случая с убитата 7-годишна Кристин в село Сотиря. На обвиненията, че не са оказали помощ, медиците отговориха, че бабата на момиченцето е попречила.

От Асоциацията на спешните медици не пожелаха да коментират предложенията си преди да стане ясно дали ще има регламент. Лекари подкрепят идеята.

„Вместо да помагат, пречат. Бият екипа и вместо да помогнем на неговата близка, се налага да идва втори екип, за да спасява нашия”. Друг мотив – заради специалния режим на движение на линейките, има риск от катастрофи.

Обикновено щети се покриват само за пациента и екипа. Така, ако линейка, в която има придружител ,катастрофира – медиците може да дължат обезщетения. От здравното министерство отговориха, че застраховките се правят според видовете превозни средства. Това означава, че са на брой места, а не пътници. Така дали придружителят е обезпечен, зависи от типа линейка и състава на екипа.

Понякога обаче придружителите са нужни, казват бивши служители в системата. Например, когато екипът е не от трима, а от двама души. Против ограниченията са пациентските организации.

„Когато възникне някакъв проблем в бъдеще, ще може да каже – те се грижеха или не се грижеха”, коментира Пламен Таушанов. А понякога придружителите имат ключова роля – да помогнат с информация за пострадалия. Така качването на придружители остава нито разрешено, нито забранено – в стандарта за спешна медицина има раздел "Транспорт".

В него обаче няма нито дума по въпроса. Според пациентските организации здравното министерство трябва да предвиди застраховка и за придружителя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?