Следвайте ни

След скандал при президента: Камелия Нейкова ще оглави ЦИК ВИДЕО

viber icon

След размяна на тежки обвинения и разправии представителите на шесте партии от парламента успяха да номинират председател на Централната избирателна комисия. Президентът Румен Радев трябваше спешно да свика нова консултация след като на 6 май ГЕРБ изтегли кандидатурата на Красимир Ципов, който беше единственото предложение за поста. Днешната сбирка трябваше да приключи само за един час, защото в 9 часа беше предвидено да започне изслушването на кандидатите за комисията.

 В крайна сметка за шеф на ЦИК беше предложена Камелия Нейкова,  номинирана от "Има такъв народ" след като ГЕРБ категорично отказаха да предложат друго име вместо Ципов.

„Камелия Нейкова би била добрият избор, зад който да застанат и останалите парламентарни сили“, каза Манолова.  

„Още преди да направим партия, казвахме, че е най-важно да се спазват законите. В момента ще вървим по закона. Не може да си позволим безобразното поведение на ГЕРБ“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.Веднага след това съпартийката му Виктория Василева официално предложи Камелия Нейкова за председател на ЦИК.

Срещу номинацията й нямаше възражение от нито един от представителите на другите партии. ГЕРБ склони Димитър Димитров да бъде зам.-председател на комисията.

"Въпреки разменените остри политически нападки, искам да благодаря за отговорността на всички тук. Надявам се, г-н Йорданов вашата партия да не снеме утре доверието си от г-жа Нейкова и да стоите зад кандидатите си", завърши с ирония Радев, визирайки хода на Бойко Борисов.

Преди това ГЕРБ получи упреци от всички останали партии, че нарочно саботира сформирането на ЦИК.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че кандидатурата на Ципов е оттеглена по негово желание, защото 24 часа имало лични нападки към него.

"ГЕРБ ни поставя в лек абсурд. За Борисов демокрацията не струва и 5 пари. Логиката и демокрацията изисква вие да представите председател на ЦИК", посочи той и добави: "всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат",настоя Тошко Йорданов.

"За нас е неразбираемо оттеглянето на кандидатурата на Ципов - отчитаме го за саботаж на изборния процес", заяви представителят на БСП Иван Иванов и призова ГЕРБ-СДС да понесат отговорност и отново да излъчат кандидат.

"И на предишната среща имаше заявка от ГЕРБ за председателското място, но притеснителни са мотивите, с които се оттегля кандидатурата на Ципов. ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му такъв, какъвто е. Всеки може да е несъгласен със закона, но той трябва да се изпълнява. Ние ще се съгласим за каквото и да е предложение за председател, но ЦИК може да функционира и без председател", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

 "Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите. Надяваме се, че ще бъде друг кандидат за председател на комисията, ЦИК ще се комплектова и ще вървим напред. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи", отбеляза Христо Иванов от "Демократична България".

ГЕРБ ще направи всичко възможно, за да осуети провеждането на честни избори, възмути се Мая Манолова.

"Оттеглянето беше направено в разрез на процедурата за избор на състава на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата. Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти", заяви Манолова.

Атанасова отговори на колегите си, че не приема обвиненията.

"Не приемам доводите на колегите, защото техният лидер дори не се е появил в Народното събрание. Според практиката, най-голямата парламентарна група има и право на председател на Народното събрание. Вие обаче не подкрепихте това предложение. Вашата политическа импотентност не успя да създаде действащ парламент, нито успя да формира правителство. Приемете, че ГЕРБ предлага само членове за състава на ЦИК", каза Атанасова.

"Разпределението между партиите остава същото. Ако се отказвате от председател, трябва да имате зам.-председател. Не може да се абдикира от отговорност", обърна се към ГЕРБ президентът Радев.

"Искам да напомня, че само ГЕРБ направи предложение за председател на ЦИК. Всички заявихте, че няма как да го подкрепите. Хаосът е заради вашият Изборен кодекс. Предложете си председател и си подпишете протокола. Ние също ще го подпишем с предложението на Димитър Димитров за зам.-председател на Централната избирателна комисия", добавиха от ГЕРБ.

Тошко Йорданов отправи въпрос към администрацията на президента Радев, дали ЦИК може да работи без председател.

"Ние сме правова държава и правилата са ясно записани в Изборния кодекс. Там се посочва, че ЦИК има председател. Дали комисията може да бъде назначена без председател е интересен въпрос. Това означава, че се оставя Комисията да се конституира сама. Кодексът не предвижда такава възможност. Това става само при публичните консултации. Длъжността на конкретния кандидат трябва да е посочена. Назначаване на Комисия без председател не е възможна", обясни проф. Друмева.

След нейното категорично становище се стигна и до номинацията на Нейкова, която е бивш зам.-министър на МО по времето на Николай Цонев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ПП ТИКВА

ПП ТИКВА

07.05.2021 | 11:26

Предлагаме,Отегляме, Предлагаме, Отегляме...

Отговори
0 1
итн са де--били

итн са де--били

07.05.2021 | 11:24

Единият член на ЦИК НИКОГА НЕ Е ЖИВЯЛ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!ЩЕ УЧАСТВА НА ИНСТРУКТАЖА ОНЛАЙН!! ОТ ФРАНЦИЯ!!!!

Отговори
1 0
Абе дебилът

Абе дебилът

07.05.2021 | 11:11

От зайчарника съвсем превъртя.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?