Следвайте ни

София Филм Фест се завръща след извънредните мерки

viber icon

Тазгодишното издание на София Филм Фест, както и пловдивското участие, бе отложено заради извънредното положение, обявено на 13 март. Сега, след като мерките са вдигнати, форумът за кино се завръща с нови сили. 

Започва на 25 юни в парка зад Национален дворец на културата с премиерната прожекция на „Паразит“ – корейската лента, обрала всички най-важни категории на Оскарите. Прожекцията на „Паразит“ ще е с публика, но основната програма на фестивала ще се излъчи онлайн за по-голяма сигурност. Това включва и конкурсната част. Победителите ще бъдат обявени на 6 юли, отново виртуално. Междувременно откритите прожекции ще се случват на три платформи - А6 зад НДК, „Открита сцена“ в парка на Военната академия и новосъздадената Sofia Summer Fest до Музея „Земята и хората“. Организаторите ще определят капацитета на местата спрямо наложените мерки за безопасност.

Очаква се да се проведе и есенно издание, което ще излъчи всички филми, които не успяха да влязат в лятното издание. 

През топлите дни зрителите ще могат да гледат близо 80 кино заглавия, състезаващи се в Международния конкурс за първи и втори филми, в Балканския и Документалния конкурс, както и в Конкурса за български късометражен филм.

Програмата включва филми като „Баща“ на Сърдан Голубович, „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, „Среднощно“ на Натали Бианкери и други.

В селекцията се включва съвременно българско кино, анимации и късометражни филми. Всяко заглавие, включено в онлайн платформата, ще може да се гледа срещу билет от 8 лева. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?