Следвайте ни

След арестите в ДАИ-Пловдив: Създават 8 нови структури

viber icon

Променят структурата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрацията" след арестите в ДАИ-Пловдив. Това стана ясно на редовното заседание на Министерски съвет. 

Така ще бъдат създадени 8 нови регионални звена на ДАИ, които ще изземат контролната функция на 27-те областни администрации. Инспекторите, които извършват проверки и санкционират транспортния бранш, ще бъдат в новооткритите звена, докато в областните дирекции ще останат само чиновници. Осемте регионални дирекции ще са в градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца. В тях ще има до 9 контролни екипа, а в столицата те ще са 15. С това се цели провеждането на всеобхватни проверки, както и осъществяване на  контрол вечерта.Областните отдели ще запазят административните си функции по обслужването на граждани, както и дейности по провеждането на изпити на кандидатите за водачи.

Предвидени са и мерки свързани с издаването на лицензи, контролната и административно наказателната дейност, както и организирането на изпитите на кандидатите за водачи. При издаването на лицензи и разрешителни за превоз ще бъде за намалена административната тежест, като процесът ще бъде ускорен. Освен това се очаква да бъде създадена и информационна система, която да обхване всички етапи на пътния контрол - прилагане на система за анализ на риска при избор на пътните превозни средства и предприятия за контрол, както и изграждането на електронни системи, позволяващи постоянен контрол на предприятията.

Планира се надграждане на информационната система за резервиране на еднократни разрешителни и за автоматизирано разпределение на многократните ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. При организирането и провеждането на изпитите на кандидатите за водачи е планирано създаването на интегрирана електронна система за контрол на изпитите, чрез провеждане на практическите изпити в моторни превозни средства, оборудвани с видеонаблюдение и датчици, отразяващи автоматично грешките. Целта е да бъде ограничен субективният фактор. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?