Следвайте ни

Слави Трифонов разкри ще подкрепи ли правителството на БСП ВИДЕО

viber icon

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов заяви категорично, че партията му няма да подкрепи правителство, сформирано с мандата на БСП. Той каза това в първото си телевизионно интервю като политик, което избра да даде на запис пред БНТ. Неговото излъчване започна малко след 20,30 часа.

На въпрос изобщо ли няма да участват в разговорите с левицата, на които Корнелия Нинова официално ги покани, той отговори:

"Възпитанието изисква да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия чисто като политически формации - БСП е лява формация, БСП за нас е партия от статуквото. БСП не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство. Нинова излезе с нейния висш съвет излезе и обяви, че няма да ни подкрепят. А според мен това е като в любовта - и ти подкрепяш, и теб те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, а теб не те подкрепят, значи нещо не наред".

Той изтъкна, че съставянето на това правителство е невъзможно, защото ДБ казаха, че няма да ги подкрепят, а ако хипотетично ДПС го подкрепи - "какво, отиваме на нова коалиция ли, това е абсурдно".

"От президента зависи как ще отидем на избори. Нинова няма ограничение във времето, в което да представи министър-председателя си. Оттогава започва да тече времето. И тогава ще стане ясно дали изборите ще са 2 в 1 или последователни. Логиката изисква да са 2 в 1, много ходене на избори, много харчене на пари и хората се изморяват", подчерта той.

По думите му, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските. 

Запитан какви ще са последиците за държавата от всичко това, за което и ИТН носи отговорност като първа политическа сила, Трифонов отговори, че партията му е само с двама депутати по-малко от тази на следващата партия - ГЕРБ.


"Суверенът така е решил, че всъщност парламентът изглежда така. Той е копие на това как изглежда българското общество. Необходимо е да има мъдрост, морал, смирение, защото така би следвало да изглежда, която и да било партия на фона на демокрацията и задълженията към българите. Има сериозно разминаване между очакванията на хората и дейността вътре. Хората, които представляват България, са различни, когато усетят миризмата на власт се променят. Българските политици все още не са адекватни на това, което представляват желанията на суверена", изтъкна лидерът на ИТН.

Според него било вярно, че партията му не е разговаряла с другите.

"Аз съм последователен - правя това, което съм казал. Човек трябва да прави това, което казва и да си държи на думата. Бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквито и да било колаборации. Невъзможно е с ГЕРБ, не бива и е невъзможно е с ГЕРБ. БСП би могла да е компромисна заради поведението й напоследък, но също е спорно. Искахме подкрепата на партиите на протеста. Самият Христо Иванов заяви, че няма амбиции за министерски кресла и е важно най-голямата партия да свърши работа. Аз и екипът ми бяхме готови да свършим работа, категоричен беше Трифонов", изтъкна той и беше категоричен, че няма никаква връзка с ДПС и не е имал никакви разговори с тях.

"Няма никой, който да стои от ИТН, освен неговите избиратели, тази партия е съставена заради референдума, който беше проведен, аз съм като гарант", изтъкна Трифонов.

"Гледам случайно телевизия и Татяна Дончева казва: аз знам, зад тях стои Маджо. И аз се втрещих. Казвам си - чувал съм всякакви слухове, няма нещо гнусно, което да не съм чувал за мен. Как стои и... има ли някакви доказателства? Това са неща, хвърлени в пространството, за да ме уязвяват, за да не стане правителство на ИТН и този слух да се превърне в истина - когато толкова пъти се каже една лъжа. Няма такова нещо. Те са слухове, те са лъжи. И попитах Христо Иванов - виждаш ли дългата ръка на ДПС, откъде излезе това, защо направи тази декларация, че "ние ще казваме кой е министър. И той каза: аз нямам такива доказателства, но имам такова чувство. Тоест можем да говорим за това, но са въпрос на чувства и на някакви глупости", продължи Трифонов.

Запитан какво ще правят в следващия парламент, след като са скарани с всички, той отговори:

"Всички са скарани с всички. но не съм скаран аз с всички. Суверенът е избрал хора, които не могат да се разберат едни с други. И затова в следващия парламент всички всички трябва максимално да проявят мъдрост, морал и смирение към суверена. Следват проблеми, които са видими - ковид, бежанци и парите, които ще дойдат по Плана за развитие. Не хвърлям топката или да обвинявам хората, но така изглеждат нещата - хора, които не понасят други хора, не харесват други и се получава това разединение в парламента. Избраните в следващия парламент този път ще намерят решение. Вярвам, че ще се прояви необходимата мъдрост и морал и ще има правителство на всяка цена", прогнозира той.

По повод позицията на неговата партия, че ограничаването на неваксинираните е тирания, на въпрос дали би призовал хората да се ваксинират, той каза, че ако е необходимо, ще го направи. И уточни, че въпреки че е изкарал коронавируса, се е иминузирал.

По повод факта, че ИТН повдигна въпроса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, а вчера внесе предложение да отпадне такава забрана за депутатите, той коментира, че е глупаво да има такова изискване.

А по повод конфликта с Петков и министъра на финансите Асен Василев, Трифонов каза:

"Те дойдоха първи и казаха, че искат да останат в правителството, за говорих с Кирил Петков и той каза, че трябва да бъде на финансите, аз казах, че ние ще го определим, а той може да бъде министър на европейските фондове. И започнаха разговори. Но Петков започна да има ултимативно поведение, да казва: или-или, и тъй като аз съм противник на такова поведение, така и не се разбрахме".

За подкрепата за втори мандат на Румен Радев, той каза:

"Аз приемам, че най-добре изпълва представата ми за това, което трябва да бъде президентът". 

На въпрос защо обаче критикува толкова служебните министри, назначени от него, той каза, че това няма общо, защото този кабинет е за два месеца.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Костадин   М.

Костадин М.

28.08.2021 | 17:18

Досега не съм гледал нито едно предаване с този селянин и ми е болно за хилядите му поклонници подкрепяйки го в политиката да намерят път за надеждите си. Хора, мислете за това ви е даден мозъка.

Отговори
2 0
Психолог

Психолог

28.08.2021 | 11:48

На снимката е един уморен, изчерпан и много зависим човек. Забравете го.

Отговори
6 1
Неототалитаризми

Неототалитаризми

28.08.2021 | 08:13

Харвард Петков не е избор на Христо Бойкинов, има брада поп не не е, има рога, вол не е, а на Оифорко Плевналиев, от екипа на чекмедгето. Загадката е е от кои велики сили е одобрен, и сегмет от украинизацията ли е. Целокупният народ както винаги печели

Отговори
1 6
Тошко чалгаджийчето

Тошко чалгаджийчето

28.08.2021 | 08:02

Бихме подкрепили кабинет на дпс. И без това в парламента сме като коалиция с тях . Гласуваме точно като тях, говорим като тях и даже се аплодираме взаимно.

Отговори
10 1
Нали

Нали

28.08.2021 | 00:51

ОТВРАТИТЕЛЕН ОТВРАТИТЕЛЕН ОТВРАТИТЕЛЕН ОТВРАТИТЕЛЕН ОТВРАТИТЕЛЕН!!!!!!!!!!!

Отговори
22 2
Иди ми дойди ми

Иди ми дойди ми

28.08.2021 | 00:43

С увехтели пируети балетистът прецака два избора и две правителства. Сега ще играе нестинарка, дай България издига Харвард Петков, завършил най висока степен за жени, бизнес администрация, за президент

Отговори
12 6
Логика

Логика

27.08.2021 | 21:47

Няма лидерска партия, останала в политиката дълго време. Партия,създадена от чалгар - още по-малко. След цялата дандания се вижда, че този не е в ред, не е самостоятелен, че някой му реди думите на аутокюто. С всеки следващ избор, ще губи гласове и влияние. Не знам дали ДПС е зад гърба му, но сякаш се налага усещането за нещо кото...... голямо нищо! Проклет да е чалгаджията барабар с чалгарите! Жалко за измамените надежди на повярвалите му.

Отговори
42 8
Оппа

Оппа

27.08.2021 | 21:31

Брееййй, този човек се научил да говори??? Трябваха му месеци...

Отговори
19 12
Партии

Партии

27.08.2021 | 21:23

Няма да подкрепим БСП защото е лява партия, ама ще подкрепим президента, ами че той от кои е. Това трудно се разбира.

Отговори
32 8
Славчо Колев

Славчо Колев

27.08.2021 | 21:01

М-алоумен ч-алгаджия!

Отговори
38 9
охооо

охооо

27.08.2021 | 23:17

Славчо, пуцай парцуца, бий женурята, удряй по една ръчна и не прави оценка на хора, 100000000000000 пъти по-успели от тебе!!!

Отговори
20 4
Главчо

Главчо

28.08.2021 | 00:14

Това е точно за Славчо ама от Учиндол.

Отговори
16 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?