71
Следвайте ни

Скокът на цените удари тавана, инфлацията тръгва надолу, прогнозира Емил Хърсев

viber icon

Пикът на инфлацията е достигнат, вече се наблюдава обръщане на тенденцията. Това сочи сравняването на цените, които дава Комисията за стокови борси и тържища, твърди финансистът Емил Хърсев.

Поевтиняването е започнало за всичко без енергийните ресурси. Всички анализатори и централни банки прогнозират обръщане на инфлацията. Тя идва в България от Европа, тъй като в момента Европейската централна банка печата пари, но се очаква от декември да ограничи пандемичната си програма, според която ЕЦБ купува облигации от държави в затруднение, коментира Хърсев пред Нова тв.

Икономистът Стоян Панчев обаче не е толкова оптимистично настроен и според него много от индексите подценяват реалния скок на цените. Той смята, че инфлацията в момента не е 3,7%, а двойно повече. Панчев прогнозира поскъпване на газа с до 12% до края на годината.

По-рано двуцифрени темпове на инфлацията до края на годината прогнозира доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН.

Той подчерта, че компонентите, които се включват в един краен продукт – труд, енергия, суровини, наеми, транспорт – са нараснали драстично спрямо август миналата година.

"При суровините нарастването е около 20%, при енергията по официални данни нарастването е около 14%, при труда също е 14%, транспортът нараства с около 1/6 спрямо миналата година. Това, което се получава на входа за извършването на един завършен продукт, увеличава своите цени с около 1/6", каза експертът по БНР.

"Не мисля, че е разумна политика да се субсидира каквото и да е потребление, особено в страна със силно неефективно енергопотребление", заяви на свой ред Емил Хърсев по повод исканията на работодателите държавата да им дава субсидии в размер на 70 лв. за всеки потребен мегаватчас.  Той се съгласи обаче, че индустрията е права за многото допълнителни тежести, които понася по линия на всевъзможните добавки към цената на тока. Българската индустрия плаща субсидии за тока, който е изнесен, трябва реформа и на самия пазар, смята финансистът.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Биткойн

Биткойн

22.09.2021 | 21:45

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 2
Поли

Поли

22.09.2021 | 19:10

Те нека да качват още цените и да чакаме да тръгнат надолу,не помня такъв случай.

Отговори
8 0
Хоус

Хоус

22.09.2021 | 19:00

Хаус е точната дума на инфлацията. Това е благодарение на Радев и компания. Никога няма да забравим как изправи Българи срещу Българи като на война и поведе България към хаус и мизерия. Надявам се хората да пренебрегнат личните си интереси и да гласуват за президент който, ще обедини нацията и ще я искара от тази мизерия.

Отговори
7 13
Петков

Петков

22.09.2021 | 19:08

Оправете си правописът и тогава се опитвайте да правите анализ. Аман от неграмотен народ.

Отговори
10 1
Клетва

Клетва

22.09.2021 | 18:28

Никога не съм клел, но на такива като теб пожелавам да ги прегърне здраво вирусчето, което според теб го няма, така както много хора го изживява и усещайки мириса на здравеца ще повярваш, но ще е късно.

Отговори
5 5
Този е

Този е

22.09.2021 | 16:53

Платен гербераст и лъжец, инфлация има ит нова година насам, но се вече почна да се усеща понеже производителите не могат повече да задържат цените както бяха. Всичко е заради измислената пандемия и цената на тока. От глад ще умре не от ковид измислицата

Отговори
11 7
Ти си

Ти си

22.09.2021 | 18:21

недоправен.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?