Следвайте ни

Скандални мотиви за освобождаването на Полфрийман

viber icon

Софийският апелативен съд публикува мотивите на съдия Калин Калпакчиев, който вчера пусна от затвора убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман.

В тях не се отчита обстоятелството, че Полфрийман не е платил обезщетението, което дължи на роднините на Монов. Според съда, неправилно по-долната инстанция е разгледала този въпрос, защото плащането на обезщетението не е предпоставка за пускането на убиеца от затвора.

Не са взети под внимание 8-те наказания за лошо поведение в затвора, които Полфрийман е получил.

Отчетено е обстоятелството, че австралиецът развивал общественополезна дейност, регистрирал и сдружение “развило и развиващо понастоящем активна дейност в обществена полза“. Усилията на Полфрийман били насочени към това действително да съдейства за подобряване на положението в българските затвори, а представителите на сдружението са вземали участие и в обществени обсъждания, свързани със законодателни изменения в тази насока.

В мотивите се посочва, че за предсрочното освобождаване е взета предвид положителната характеристика, която Българският хелзинкски комитет е дал на Полфрийман. За него се казва, че е „толерантен към останалите, любознателен, с изявени интереси в различни области, активен, инициативен, последователен и упорит при реализация на целите си, сензитивен и реактивен към социалната среда, добронамерен и отзивчив като цяло, без расови и дискриминационни нагласи“, а българска фирма му е осигурила работа, ако бъде пуснат от затвора.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай