Следвайте ни

Скандалът със Скопие става чудовищен, стига до Европа

viber icon

Нежеланието на Северна Македония  (ще припомним, която се намира югозападно от Пиринска Македония) да пусне български книги на своя територия получава международен отзвук. Скандално е поведението на комшиите, които ги гледаме като писано яйце години наред.

Посолството на Република България в Скопие изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод решението на митническите власти на ГКПП Деве баир да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в РСМ.

Езкемплярите от "Български народни песни" от Братя Миладинови бяха транспортирани от българския гражданин Виктор Стоянов, който представи на ГКПП Деве баир договор за дарение, с който книгите ще бъдат предоставени на културния ни център.

Въпреки изпратения на място консул от посолството ни в Скопие, митническите власти заявиха, че е нужно предварително разрешение от Министерството на външните работи на РСМ, съгласувано с Министерството на културата на РСМ.

С нотата посолството иска обяснение защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз, което не е регламентирано никъде и е абсурдно да се случва през 2021 г. в държава, която претендира, че иска да се присъедини към Европейския съюз, съобщиха от МВнР.

От външното ни министерството казаха, че със скандалния акт на властите на Република Северна Македония ще бъдат запознати Европейската комисия и посолствата на държавите-членки на Европейския съюз в Скопие. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бъбу

Бъбу

28.03.2021 | 07:18

Анатема на тебе тъпо ко... ле, никога няма да пораснеш и да спреш да ближеш сръбски з... ци, затова и заради промития ти комунистически мозък ще видите ЕС през крив макрон. Хем сте една шепа държавица, всичките " велики" северномакедонци наброявате колкото софия, хем сте с претенции. Жалки смешници.

Отговори
6 0
УМЕН

УМЕН

28.03.2021 | 05:26

ВМРО- означава Воено Македонска Разбойническа Организация Русия наказа България с този акт като създаде Македония както преди сто години наказа нашата страна като подари северна Добруджа на Румъния ......

Отговори
3 1
Anatema

Anatema

27.03.2021 | 21:11

KOGA LI SHTE PRESTANEM DA SE ZAYAJDAME S MAKEDONTSITE,KOITO KAZVAME,CHE SA BULGARI , A PRIZNAVAME V BULGARIYA ETNICHESKA I TO REVOLUTSIONNA-TERORISTICHNA ORGANIZATSIYA-PARTIYA S IME (BMPO)?!IDI I RAZBERI GLUPAVITE,ZAYADLIVI I KOMPLKEKSIRANI BUGARI!

Отговори
1 14

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?