46
Следвайте ни

Скандалът продължава: Новият директор на болница "Лозенец" сключил договор сам със себе си

viber icon

Проверката, която е извършила КПКОНПИ за конфликт на интереси в МБАЛ "Лозенец" ЕАД показва, че изпълнителният директор доц. д-р Радосвет Горнев е сключил договор сам със себе си. Това съобщиха от Комисията.

Производството е започнало по сигнал, в който се твърди, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и на 9 юли е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на "работодател" и "служител" - т.е. сам със себе си.

В хода на проверката на сигнала са изискани документи от Министерството на здравеопазването и от МБАЛ "Лозенец" ЕАД.
Установено е, че в качеството си на заемащ висша публична длъжност доц. Горнев е упражнил правомощия по служба в свой интерес. Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли, на което е гласувал "за" собственото си освобождаване като началник на клиниката по хирургия и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на ЗПКОНПИ. Установено е също, че на 9 юли е подписал допълнително споразумение сам със себе си, по което получавал възнаграждение.

И при двете му действия медикът е трябвало да си направи самоотвод, отбелязват от КПКОНПИ. Вместо това, той е действал в свой интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси. С решението на КПКОНПИ му е наложена глоба от 10 000 лв.

Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За доц. Радосвет Горнев, приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила, подчертават от Комисията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пламен КУКУ

Пламен КУКУ

17.11.2021 | 18:02

Не е виновен, Ковида го накара!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?