Следвайте ни

Скандал: Взимат от Аграрния 4 ферми, пасища и опитно поле

От „Студентски столове и общежития” искат да развиват там своя дейност

viber icon

След отказа да върне блоковете „Чайка” на Аграрния университет,  „Студентски общежития и столове” ЕАД си поиска от вуза и 20 дка експериментално поле заедно с още 7 дка в местността Бей кър край Ягодовско шосе. Ректорът проф. Димитър Греков е уведомен с официално писмо, че на 14 юни е изтекъл 10-годишният срок за безвъзмездно ползване на терените и  университетът трябва да ги върне на дружеството, което според писмото имало интерес „за развиване на определени дейности”.

На тези земи са нашите кравеферма, птицеферма, свинеферма и зайцеферма, в стопанството ни има 160 овце, 50 крави, кокошки и телета, които не могат да бъдат отглеждани, ако ни вземат терените, обясни проф. Греков. Той е категоричен, че не ги иска под наем, нито с нов срочен договор за ползване, защото е редно те да бъдат на вуза. Ректорът е изпратил гневно писмо до премиера, министър Танев и изпълнителния директор на „Студентски столове и общежития”. В него се подчертава, че до този момент дружеството не е проявявало интерес към експерименталното поле. В същото време там са учебните ферми и пасища и на това място се провежда практиката на студентите по учебна дисциплина „Животновъдство”, която е основна за всички специалности.

Още от 2008-а Аграрният университет прави постъпки за прехвърляне на имотите от дружеството към вуза. Тъй като и двете са на подчинение на МОН, това не би променило статута им на държавна публична собственост. От 1995 до 2005-а вузът даже плащал наем на „Студентски столове и общежития”. Това е абсурдно, реагира в писмото проф. Греков. Според него логиката е обратна - университетът би трябвало да иска наем от дружеството, защото трите общежития и столът са на територията на университетския кампус и са били част от него до изкуственото създаване на структурата, която в момента ги управлява.

Ако не искате да отговорите на ръководството, редно е да отговорите на студентите, настоява  ректорът в острото си писмо до институциите. Без да е собственик на терените и сградите, Аграрният университет не може да инвестира в поддръжка и ремонти. Видът на общежитията срива реномето на вуза, заради тях студентите не искат да идват, каза проф. Греков.

Към днешна дата в активите на „Студентски общежития и столове” се оказват трите общежития „Чайка”-1,2,3, студентският стол и двете опитни полета. Както „Марица” писа, през 2013-а след дълги битки Министерски съвет се произнесе вузът да си вземе обратно трите общежития и столовата. След излизането на решението Аграрният университет даже извадил нотариални актове и платил данък смет и данък сгради. Вместо МОН да го въведе във владение обаче, през май 2014-а последва отмяна на взетото решение от Министерски съвет. Причината е, че ако се върнат имотите, на практика „Студентски столове и общежития” ще остане без активи и дейности  трябва да се закрие. Ние няма да изгоним портиери и домакинки, защото те пак ще са нужни за работата на общежитията, увери проф. Греков. Той не е съгласен и с двойния аршин - на едни вузове базата е върната, а на Аграрния университет и вузовете в Русе, Габрово, Велико Търново и Стара Загора се отказва.

Отмяната на решението според ректора връща едно несправедливо положение, заради което студентите не могат да използват максимално базата. Без да сме собственици, не можем да въведем и социална политика при настаняването в общежитията - имаме разговори с кметовете на Първомай и Садово и решение на Академичен съвет да поемем част от издръжката на студенти от бедни семейства, добави пом.-ректорът Величко Родопски.Шестте въпроса на ректора 

Шест въпроса висят без отговор от нито една институция. Проф. Димитър Греков ги отправил на финала на писмото си, с което втвърдява тона с институциите. Ето какво ги попита:

- Какво правим и как да продължим нашата учебна и научна дейност, свързана с обучението на животновъдни науки?

- Какво се случва с животните от четирите ферми и с нашите задължения да ги съхраним като генофонд?

- Какво става с подобренията, които сме правили в двата имота?

- Какви интереси имат от ССО ЕАД и какви дейности ще развиват, сравними ли са те с нашата дейност като вуз, който подготвя студенти?

- Колко столове и общежития стопанисва ССО ЕАД в София и защо на едни университети имотите са върнати, а на други се отнемат?

- Защо един държавен университет е поставен в това унизително положение да извършва основната си функция да обучава млади хора?

С тези и още въпроси „Марица” потърси шефа на клона „Студентски столове и общежития” в Пловдив Антоан Ризов. Щом репортерът се представи, секретарката прекъсна връзката и престана да вдига телефона. Екип на вестника не бе допуснат от домакинката в блок „Чайка” 1, където е кабинетът на Ризов.

 

 

 

Смайващи цени в ремонтите: Кошче - 150 лева, сапунерка - 45

Студенти си лепят сами тапети в стаите

Всички стаи, които изобщо стават за живеене в „Чайки”-те, сме си ги ремонтирали сами, разказаха вчера студенти от Аграрния университет. В блоковете са настанени също младежи от Техническия и АМТИИ поради солидарната подялба на легловата база между вузовете.

Откакто живея тук, сам си лепя тапети, със съквартирантите оборудвахме помещението сами с двуетажно легло и маса, разказа третокурсникът от специалност „Хидромилиорации” Горан Чобанов. В стаите, които са без подобрения от страна на наемателите, има по едно дунавско легло с метална рамка и пружина и една мивка. Постоянно има течове. Даже в „Чайка”-3, където имало уж основен ремонт, дограмата е нова, но тече и в „мокрите” сезони студентите окачват на прозорците хавлиени кърпи да попиват водата. В документацията след ремонта пък от Студентския съвет видели смайващи цифри: кошче - 150 лв., сапунерка - 45 лева, врата - 400 лв.

Вчера по обяд Горан разфасоваше стари мебели пред входа на „Чайка”-2, за да прави от тях пейки. Тия дни от „Студентски столове и общежития” разпоредили домакините да започнат изнасянето на старото обзавеждане, защото и там ще има промени. Дано да не е само като миналата година, надяват се студентите - тогава варосали всичко заедно с ключовете и контактите даже в стаите, измазани от младежите. Дълго време стените пускали бяло.

На всеки етаж има обща баня и тоалетна.

Христиана Къналиева е живяла в „Чайка”-1 и „Чайка”-3. Не знам как са правили покривите, но като завали, в „Чайка”-1 слагахме кофи и легени, за да не тече върху нас, разказа студентката.  Тя се опасява, че рано или късно течовете ще доведат до късо съединение. В „Чайка”-3 при нова дограма и затворени прозорци духа като на полето, описа момичето.

Екип на „Марица” не бе допуснат в блоковете. По  направени от студентите снимки обаче се виждат мокри петна с мухъл, разядени тръби и пълчища хлебарки. Младежите сами са си циментирали пътеката пред блоковете, сковали пейки и оформили градинка.  В стола влиза всеки, яде без касова бележка

В стола  на Аграрния университет вчера на обяд имаше всякакви хора, но не и студенти. Двама униформени полицаи приключиха пред репортерите хапването си, докато мъж и жена на възраст седнаха с таблите. Те признаха, че нямат нищо общо с университета, но никога не са ги спирали, нито са им искали документ, за да си вземат храна.

Макар че за храненето от „Студентски столове и общежития” използват държавна субсидия, столовата на практика е със свободен достъп на всякакви хора, разказа председателката на Студентския съвет Борислава Чорбаджиева. Често военни идвали да използват намалението. Чорбаджиева разказа, че храната обикновено не е топла, а персоналът е без ръкавици и шапки. Не дават и касова бележка. Ако поискаш, вписват нещо в една друга книга, забелязала студентката. Тя и двама нейни колеги си направили експеримент - и тримата поръчали шишче със зелева салата. На касата издали само една бележка - за 2,70 лв. Другите двама младежи си поискали. Чак тогава им дали, но документите били за сума от 3 лева.

Веднъж върнах храна, но не ми дадоха да я хвърля, защото я събирали, недоумява Борислава. Тя и нейни колеги твърдят, че даже и с държавната субсидия цените са твърде високи за студентски стол - в този на Техническия например за 1,50 давали първо, второ и трето.

Студентите са пратили писмо до премиера и просветния и министър за безобразията. Вече са събрали и над 3000 подписа, с които настояват за връщане на общежитията и се обявяват против отнемането на опитните полета. Зад тях застават също колегите им от медицинските университети в София и под тепетата, както и от Пловдивския университет.

Студентите настояват достъпът в стола да е срещу студентска книжка, а не да се дава порцион на всеки, които си плати. Искат и да се използват месо, плодове и зеленчуци, които се произвеждат от вуза.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Раджеш Рамаян Кутрополи

Раджеш Рамаян Кутрополи

24.06.2015 | 04:16

ССО направи основен ремонт на чайка 3 и частични ремонти на чайка 1 и 2 ....а от 2013 както е споменато по горе, че чайките са на Аграрния Университет до сега какво са направили тия шопари ?????? НИЩО !!\nИскат чайките само за да ГУШАТ парите лицемерните \"управници\" на АУ.\nНа какво основание искат общежитията при положение че учебната дейност е под всякаква критика ....\nКомплексирани асистенти и други , умствен капацитет суб зеро , а самочувствие до небето /хаха .\nЕдин приятел има 5 по химия и му викам браво бе ! А на следващия ден(има изпит по биохимия) ме пита какво е CO2!?!?!Аз го питам какво е \"C\" и какво е \"О\" , а той ми отговаря \" М де да знам\" /хаха а има 5 по химия .............та за такава пародия говорим....\nКакво да се прави Лакомията на нашия народ край няма....\nИмам си лична поговорка \"България ще се оправи когато АЗ дойда на власт\" \nТълкуване: Ако дойда на власт България ще се оправи,но шанса да дойда на власт е нулев ===България ще гние още дълги дълги години.......\n

Отговори
0 0
До 4

До 4

23.06.2015 | 17:19

Каквото пожелаваш на другите, първо теб ще те сполети.

Отговори
0 0
Петър

Петър

23.06.2015 | 16:01

Много правилно, аз подкрепям студентски съвет и неговия председател Чорбаджиева. Продължавайте да сте активни и да се борите. Аз бих добавил една моя случка. Взех си порция едно пилешко бутче с гарнитура, две филии хляб, и една бира кен с цена 1.09. Това ми струваше 5 лева и 20 стотинки. Не зная с намалението ли беше...\n

Отговори
0 0
До 3

До 3

23.06.2015 | 15:06

Може да си искаш и небето над земята на дядо ти,ама първо трябва да отидеш на небето.Само,че от там връщане няма.Нахал !

Отговори
0 0
Искам си земята, ама не ми я дават

Искам си земята, ама не ми я дават

23.06.2015 | 14:37

Тези терени, на които е разположена производствено-учебно-опитната база на АУ (ВССИ \"Васил Коларов\") са колкото на Аграрния, толкова и на \"Студентски общежития и столове\" (\"СОС\"). Още през 1950 г. земята е \"национализирана\" (т.е. открадната) от дядо ми.

Отговори
0 0
студент

студент

23.06.2015 | 14:03

Абсолютно всичко е вярно освен това за стола на техническия, от тази година (учебна) е 2 лева за предястие, основно и десерт.

Отговори
0 0
ivo

ivo

23.06.2015 | 13:49

А, стига бе.....

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай