Следвайте ни

Скандал в парламента заради КЕВР и цената на водата

viber icon

Прекалено голямо увеличение на цените на ВиК услугите искат ВиК операторите, но това по никакъв начин не означава, че регулаторът ще утвърждава такива цени. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в парламента. Той посочи, че регулаторът ще излезе с решение в края на годината.

Парламентът изслушва представителите на КЕВР относно разглеждане и утвърждаване на бизнес плановете на ВиК операторите и образуване на цени на водоснабдителните и канализационните услуги чрез метода "горна граница на цени" за регулаторния период 2022-2026 г.

Мая Манолова от ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!" изложи аргументите за поисканото изслушване. Тя посочи, че от началото на следващата година предстои поредно драстично увеличение на цената на водата в цялата страна - средно за следващата календарна година с около 30 процента, а до края на следващия 5-годишен период - с до 127 процента. Най-висока ще е бъде цената в област Сливен или поне такова е искането на ВиК операторите, добави тя.

Това са цени, които са само предложени , отговори председателят на КЕВР. Той допълни, че ВиК операторите са били задължени да представят своите проекти на бизнес планове за цени в следващия петгодишен регулаторен период до 30 юни и вече тече шестмесечен срок на обсъждане. Иван Иванов каза, че едва след това - в края на годината, регулаторът ще се произнесе с  различно от това на ВиК операторите решение. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?