Следвайте ни

Скандал тресе съда! Разпределят дела от екзотични острови

Системата за случайно разпределение може да бъде манипулирана от всеки с електронен подпис, смятат одитори

viber icon

В четвъртък, 9 април, Висшият съдебен ще обсъжда одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Според източници на БНТ има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси извън територията на България.

"Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места", каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година.

"Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това", допълни министър Кирилов.

Той ще настоява Висшият съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата. "Да бъде и надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни", каза той.

И допълни, че до въвеждането на новата система настоящата трябва да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп до нея извън съдилищата.

Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него, пише блиц.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?