Следвайте ни

Скандал тресе парламента заради Борисов и оставката на кабинета

viber icon

Скандал разтресе новия парламент на днешното му второ пленарно заседание. То започна с поименна проверка и се води от новия председател Ива Митева, избрана с голяма подкрепа във вчерашното тържествено начало.

Министрите в оставка от кабинета "Борисов 3", които са избрани и за депутати, отсъстват. След направената проверка бе установено, че кворум има и заседанието започна. Още в първия си работен ден новите депутати внесоха редица законопроекти.

Днес се предвижда обсъждане на проект за ревизия на кабинета "Борисов 3". Страстите се нажежиха по повод оставката на Бойко Борисов и кога да бъде гласувана тя. 

Още в началото се породи правен спор - трябва ли правителството на Борисов да подаде оставка пред Народното събрание или не. 

От ГЕРБ опонираха, че такава вече е внесена в деловодството на парламента още вчера. От "Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ) обаче са категорични, че практиката е да има гласуване и да се чуе "оставка - приета". 

От парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" са поискали на заседание на председателския съвет на Народното събрание премиерът Бойко Борисов да бъде доведен, ако се налага принудително, с помощта на НСО, на изслушване в парламента.

Вчера в дневния ред беше предложено изслушване на министър-председателя, след което от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че той е излязъл в отпуск, за да подготвя проекта за нов кабинет на ГЕРБ и ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.

В крайна сметка парламентът включи в дневния си ред разглеждането на оставката на Министерския съвет.

Към дебата по точката се включи и Георги Свиленски от БСП. "Хубаво е от първия ден да спазваме Конституцията. Правомощията се прекратяват с приемане на оставката на Министерски съвет или министър-председателя", заяви още Свиленски. Според него не само, че оставката трябва да бъде гласувана, а на този стол трябва да дойде този, който е подал оставка.

Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" посочи, че не е изненадан, че парламентарната група на ГЕРБ - СДС има нужда от правни консултации.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков попита какво ще се случи, когато тази оставка бъде гласувана. "Какво ще се случи на практика ми кажете? Ще спре правителството да функционира ли? Ще ви кажа начина, по който то ще спре. Направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да бъде министър-председател. Кажете - ще управлявате или няма да управлявате. Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена?", попита още Тома Биков.

На парламентарната трибуна в процедура по начина на водене се качи Мика Зайкова. "Г-н Биков, вие току-що обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката трябва да се гласува. Не можете да наричате текстовете на Конституцията смешни", заяви тя.

"Искате да унижите Бойко Борисов, кабинета, ГЕРБ. За пръв път не знам накъде да се обърна, къде е мнозинството. Очевидно опозицията е в средата“, коментира Александър Ненков. И призова новите депутати да спрат да се бавят и да поемат отговорността си за съставянето на нов кабинет.

"Стегнете се, направете си кабинет и Бойко Борисов и неговият кабинет ще отидат в историята", призова Ненков. blitz.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Генко

Генко

16.04.2021 | 19:57

15 юни 2017 Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс на ГЕРБ, с който се въвеждаше избор на народни представители по МАЖОРИТАРНА избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство. Предложенията в него следваха стриктно идеите от референдума, иницииран от екипа на шоупродукцията на Слави Трифонов в бTV. Според тях изборната карта на България трябва да се преначертае с 240 едномандатни района. Срещу проекта на управляващата партия гласуваха 121 депутати от опозицията от БСП и ДПС, както и от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти". Освен от групата на ГЕРБ в парламента в подкрепа на смяната на избирателната система гласуваха и народните представители от партията на Веселин Марешки - "Воля". Общо гласовете им бяха 98. Един депутат се "въздържа". https://www.capital.bg/politikaiikonomika/bulgaria/2017/06/15/2989779parlamentutothvurlizakonoproektanagerbza/

Отговори
4 1
Ив...

Ив...

16.04.2021 | 15:29

Цирка почна!Новите пионерчета не престават да се напъват в опитите да се докопат до пълна власт и да закрият "страшилището" ГЕРБ и Борисов!

Отговори
5 0
Gele Fratov ot Kuchuko

Gele Fratov ot Kuchuko

16.04.2021 | 12:25

Da gi raztrese teq vsichkite vo veki. Predateli nagli sashtestva

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?