46
Следвайте ни

Синдикати готови за протест, ако съкращават чиновниците

viber icon

Синдикати са в протестна готовност. Поводът е намерението на „Продължаваме Промяната” за съкращения в държавната администрация. Темата породи напрежение още преди да има сформирано редовно правителство, предава NOVA.

Заявката на новата власт  предизвика сериозен отзвук. Намерението на първата политическа сила е за съкращаване на 30 000 от общо 200 000 служители. Синдикатите не са съгласни с това и предупреждават, че чиновниците са значително по-малко - 130 000. Сметката показва, че съкращенията ще обхванат около 15% от заетите в държавния сектор.

Въпреки че ще има разделяне на някои министерства, „Продължаваме промяната” не отстъпват от идеята си за съкращения в държавния сектор. Според сметката на Асен Василев до края на 2022 г. трябва да бъдат съкратени 30 000 чиновници.

„Няма защо да пазим едно статично положение, отричайки необходимостта от модернизация във всеки един случай. Безработицата е от най-ниските, ще има и преквалификация, която да се предложи на тези хора”, заяви Лена Борсилавова от „Продължаваме промяната”.

След участието си в Тристранния съвет синдикатите изразиха ясно становището си за идеята.

„Ще има протести. Това мога да ви го гарантирам”, закани се Любомир Костов от КНСБ.

Критиките бяха насочени и персонално към един от лидерите на „Продължаваме Промяната”.

„Трябва да припомним, че Асен Василев беше министър на финансите и в качеството си на такъв проведе няколко обществени обсъждания, именно с намеренията да покаже колко много разходи от държавния бюджет отиват за тези паразити държавните служители”, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

И предупредиха, че ако се посегне на държавните служители държавата може да спре да работи.

„Няма накъде! Ако орежем още повече държавната администрация, това означава съвсем да останем без държава”, заяви Ваня Григорова.

„Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация имат нужда, от каква преквалификация имат нужда?”, попита Любомир Костов.

Бизнесът не е съгласен с тези опасения.

„Може би 1/3 от тези 30 000 души са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен доход от пенсия. Може би 1/3 са незаети места, така че тези, които били ефективно съкратени са от порядъка на 10 000”, смята Васил Велев, председател на АИКБ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Иван

Иван

17.12.2021 | 21:40

От Сливен съм моита гледна точка.Както в Сливен така и в останалите градове в РБ има социални грижи,бюро по труда и НОЙ не разбирам от политика но мисля че тия ведомства или както там се казва по политически аз мисля че трите са към министерство на труда и социалната политика най малко всяко едно от тия трите имат самостоятелни сгради от поне два етажа и от около 30/40стай като служители не ги зная а и не моя работа всяко едно от тия трите има директор или по новина управител заместник ,главен счетоводител,главни експерти,младши експерти,юристи и кой знае колко още незнайни храненици от скъпо платените от горните етажи на тия три ведомства а обикновенните им чиновници или става на въпрос колко много служители които колкото и да работят два пъти повече си бият моите по задниците си.МОЕТО РЕШЕНИЕ ЩЕШЕ ДА Е АКО БЯХ МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА.ТИЯ ТРИТЕ ВЕДОМСТВА ИЛИ КАКВОТО СА ТАМ ДА БЪДАТ В ЕДНА ЗГРАДА С НЕ ПОВИЧЕ ОТ ТРИ СТАЙ С ПО ТРИМА СЛУЖИТЕЛИ В СТАЯ И С ЕДИН ОБЩ РЪКОВОДЕН ЕКИП

Отговори
1 0
Алиби

Алиби

07.12.2021 | 07:23

Поредното доказателство, че синдикатите защитават собствения си интерес. Този начин на финансиране на синдикатите е опасен! Типично в стила на мафиотите - цветари, когото прегърнт - умира. Синдикатите трябва да се издържат от членски внос - само тогава ще защитават работещите. При този огромен брой адм служители да защитаваш статуквото е саморазобличаване. СРАМ!

Отговори
5 0
Лизачи

Лизачи

07.12.2021 | 00:15

Тези синдикати, когато и да се закрият е късно. 12 години една стачка не вдигнахте на тиквата, защото лапахте от него кинти. Сега много се загрижиха за безполезната жалка пасмина от соц кисели лелки. Идва видовден за всички вас, жалки кърлежи!

Отговори
8 1
Я мислим

Я мислим

06.12.2021 | 22:59

И ко се оказва от полюцията на синдикалистите Че не работещия създаващ национален продукт със принадена стойност а някакви си 200 000 търтей били всъщност Държавата Остава дилемата ние ли да се изнасяме от нашата Държава както поколения са го правили като политически и най вече икономически емигранти бягащи от хомота на Администрацията от търтей или тези 200 000 търтея да напуснат България и да се цанят да работят в администрацията на Франция Германия и ФАЩ Я мислим те да се изнасят

Отговори
6 1
Нямате срам,

Нямате срам,

06.12.2021 | 22:01

Синдикатите нямате срам, че защитавате да има такава огромна администрация със заплати от държавния бюджет. Всъщност защитавате себе си, защото предимно в тези структури са вашите членове. Интересно е и друго: Вие ли сте тези дето поддържате и си мълчите за това, че личните осигурителни вноски на тези служители също се плащат от бюджета, т.е. от всички други работещи, които пълнят хазната?

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?