2374
Следвайте ни

Симеон Дянков: Инфлацията през 2022 ще е по-висока отколкото очаква премиерът

viber icon

Инфлацията за 2022 ще е по-висока от очакваната от премиера Кирил Петков. Тя ще е между 8 и 10%. Това прогнозира по бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков, който сега е преподавател в Лондон. 

„Двете служебни правителства са виновни за неприемането от Еврокомисията на Плана ни за възстановяване. От една страна да получим пари, а от друга да имаме икономически растеж, който да е по-висок от инфлацията. Пропусна се инфлацията за 2021, а аз очаквам да е по-голяма и през 2022. Ще е между 8 и 10%.“, каза Дянков.

Пицата на бюджета догодина обаче няма да е постна, а обратното.

„Сега е наобратно от 2009, когато бях министър – сега кризата е друга. Финансовият министър трябва да прави повече социални плащания и да тръгнат големите инвестиционни проекти. Пицата няма да е постна“, категоричен е Дянков, който остана в народната памет като "стиснат" финансов министър.

Той смята, че има подценяване на ситуацията от сегашното правителство и затова то очаква инфлацията догодина да е по-ниска. „Няколко фактора има тя да е по-висока. Първият е омикрон, който не съществуваше предишните месеци. Всичко това върви към по-голяма инфлация. По-високата инфлация ще бъде преборена с по-големи инвестиции – тази година те рязко намаляха. Следващата година планът за възстановяване трябва да се въведе и инвестициите да се увеличат. Не ни трябва нов дълг от 10-12 милиарда, както бе заложено при второто служебно правителство. Може би около 4 - 4,5 милиарда лева ще свършат работа“, смята Симеон Дянков.

Еврозоната е все по-проблемна именно заради официалната инфлация. Според Маастрихтските критерии тя трябва да е ниска.

„Тук не се вписваме в тази част. Другата тема е конвергенцията – икономическият ни растеж в следващите години трябва да е поне 2-3% повече отколкото е сега. Тепърва ще видим коалицията как вижда 2024 за влизане в еврозоната“, каза той.

Според бившият финансов министър инфлацията трябва да се разгледа по сектори. При някои храни тя достига 20% - 30% . „Трябва да се види кои групи как да се подпомогнат. Добра инициатива е увеличението на заплатите на учителите с 13%. Има различни причини за излишъка – едната е по-голямата инфлация и защото спряха големите инфраструктурни проекти и парите останаха“, обясни той. 

Управляващите обявиха, че ще има значително увеличение на приходите в държавата - 1,2 милиарда лева повече. Парламентът ще реши как да се пренасочат. Според премиера Петков, 750 милиона трябва да са допълнителни добавки към пенсиите, а 450 милиона допълнителна енергийна помощ за бизнеса.

„Идеята е добра. Декември обикновено е месец, когато се дават повече пари – добре е че се дават за социални помощи. Веднъж като се даде някакъв стимул за социално слабите е много по-трудно да не се прави повече. Добро е и намерението за спирането на течовете. Със сигурност може да се оправи – когато дойдохме през 2009 дойдохме със същите желания. Да видим какви са стъпките – хубаво е, че има хора, които са работили в служебните правителства и ще са с летящ старт. Аз имам висока оценка и за Асен Василев и за Кирил Петков – познавам ги от Харвардските курсове“, разказа Дянков. 

То смята, че е трудно да се работи в широка коалиция. Постижение е, че цялата тази коалиция съществува. Икономическата политика реално бе спряна за цяла година. Коалицията, според него, е повече център-ляво и ще е за добро ако има повече социални политики.

Симеон Дянков преподава в западни университети от години.

Определи вкарването на името му около скандала с Кристалина Георгиева като „геополитика“. „И дори аз не разбирам достатъчно – получи се стихия и в нея ни хванаха и нас“, добави той.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бай Тошо

Бай Тошо

23.12.2021 | 13:45

Постната пица щеше да напляска руснаците, а после отиде да им преподава за пари!

Отговори
0 0
Инфл

Инфл

23.12.2021 | 11:37

...не говорете за официалната инфлация , а за реалната. Към момента тя е около 30 % . Догодина Бог знае

Отговори
2 0
Боян

Боян

23.12.2021 | 10:01

Ти си от най смешните министри! Скрий се!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?