49
Следвайте ни

Сигналите за кибертормоз на деца и порнография се увеличават ВИДЕО

viber icon

Педофилите стават все по-активни в мрежата. Службите отбелязват двоен ръст на сигналите за порнография и тормоз срещу деца в интернет. На този фон - все повече и все по-опасни стават и предизвикателствата, които самите те отправят помежду си в социалните мрежи.

Фактът, че децата прекарват повече и повече време в интернет не убягва на педофилите в мрежата. В глобален мащаб има над 80 процентов ръст на сексуалните посегателства срещу деца онлайн, а в България броят на сигналите към Националния център за безопасен интернет е скочил двойно. Над 17 хиляди са обажданията за снимки и видеоклипове на голи деца.

„Според нашето национално представително изследване всяко пето дете се е срещало на живо с някого, с когото се е запознало онлайн. Тази склонност на 20% от децата е твърде голям риск”, казва Емануил Георгиев от Националния център за безопасен интернет.

Самите деца до голяма степен съдействат на педофилите. Това доказва статистиката, според която 33% от материалите, съдържащи сексуална експлоатация на деца са произведени от самите деца.

За опасността в мрежата и има ли как да се предпазим – темата в студиото на „Събуди се” коментира Петър Цигов - началник сектор в отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

„Голяма част от децата не съобщават за случващото се. Всеки оповестен случай обаче се разглежда от колегите ми. За нас всяко дете е важно”, каза той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?