46
Следвайте ни

Сибирският студ се отлага. Ето кога идва "звярът от изток"

viber icon

"Звярът от изток" ще кротува в Русия и вероятно няма да се втурне към Европа и Балканите. Това е изводът на Синоптичната комисия, прегледала моделите, които сменят прогнозите си на всеки 24 часа.

Докато във вторник синоптиците говориха за мощна студена вълна около Коледа и студено време чак до Нова година, сега нещата изглеждат различно. Изглежда няма да вали и обилен сняг през следващата седмица.

 В разгара на зимата в Северното полукълбо, синоптичните модели трудно обхващат безбройните променливи в системата атмосфера - земя - океан, за да направят точна средносрочна прогноза.

Какво е положението с днешна дата?

Превалявания от дъжд и сняг в петък, главно от сняг в събота и слаби превалявания от сняг в понеделник и вторник прогнозират сега синоптичните модели. 

Да, ще има застудяване в средата на следващата седмица, около Коледа, но то няма да е толкова силно, колкото се очакваше. Температурите ще се понижат и ще бъдат в сутрешните часове до минус 5, минус 7 градуса, а дневните температури ще са от минус 2 до 3 градуса над нулата. Можеше да е далеч по-студено. Този по-студен период ще започне във вторник и ще завърши в петък.

От петък, следващата седмица, се очаква относително затопляне и дневните температури почти навсякъде, но особено на изток ще се повишат с няколко градуса.

През следващата седмица над Балканите ще се разпростира по-високо атмосферно налягане, а това ще означава по-спокойно време, възможни са сутрешни мъгли и ниска облачност.

След 25, 26 декември е възможно да има превалявания заради приближаването на център на ниско налягане е от запад, но е неясно в момента какво точно ще се случи и ще има ли валежи над страната.

Синоптичните модели прогнозират два средиземноморски циклона, които могат да засегнат страната около 28 декември и 1-ви януари, това е рецепта за повече валежи - в момента изглежда в низините и равнините от дъжд, а в планините от сняг.

Вероятно ще настъпи промяна в прогнозите и трябва с внимание да се отнасяме към периода след средата на следващата седмица.

Опитът от последния месец ни учи, че заради високата динамика над Атлантика и Европа, често настъпват сериозни промени в средносрочните прогнози.

Природата остава царицата на бала и с внимание трябва да следим хода на нещата.

Във всеки случай, следващият вторник, на заседанието на Синоптичната комисия, ще има повече ясното за времето в края на следващата седмица и около Нова година.

Зимата изглежда леко благосклонна към нас във втората половина на декември, но дали това ще остане в сила, ще разберем в следващите дни,  предаде dnews.bg.

Бъдете здрави!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?