Следвайте ни

Ще достигнем 1000 заразени на ден още през август

90% от положителните проби за ковид у нас вече са на Делта вариант

viber icon

Навлезли сме вече в четвъртата вълна, заболеваемостта расте с 10%  на ден и това е устойчива тенденция. Това обяви в предаването "Тази сутрин" по БТВ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Повишението на броя заболели на дневна база ще продължи. Тази устойчивост на тенденцията показва, че ще имаме над 1000-1500 случая на ден още преди края на август - заради Делта варианта.

От края на юни до средата на юли той беше 63%, сега е над 90%. Той  много по-агресивен, по-лесно се разпространява, един човек заразява повече, отколкото от Алфа варианта. Другите у нас на единични - на Бета вариант. Както Алфа вариантът  измести Уханския, така Делта вариантът помете Алфа. Това е проблем и за преболедувалите, които имат спад на имунитета - тези, които първи са изкарали вируса.

Има много леко преболедували със симптоми с болки в гърлото и ринит. При тях имунитетът е слаб, те още тогава слабо са реагирали, защото вирусът е бил слаб. 

Ако защитата срещу Алфа варианта на RNK ваксина е 96%, срещу Делта е 88%. И при другите предпазването е с около 6% по-ниско. Но все пак предпазват, макар и в по-ниска степен.

Още няма единна позиция ще трябва ли трета доза от ваксините. Налага се мнение, че по-скоро ще трябва трета доза за ваксинираните и една за преболедувалите. Но все още текат дебати в Световната здравна организация. 

Решението за България трябва да се вземе от експертите и да се подкрепи политически, тъй като ще има нужда от обезпечаване с ваксини, каза проф. Хрисотва.

На въпрос трябва ли да са задължителни ваксините за хората на първа линия, тя отвърна, че е силно препоръчително. Но бих избягала от термина задължително, защото това поражда отблъскване, каза тя. Според нея трябва да се набляга на разумния подход за ползите, а не насилствено налагане.

Не може да се каже, че четвъртата вълна ще тръгне от летните курорти, макар че най-висока заболеваемостта в момента е в Бургас, Варна и София. "Не бива да се допуска стоене на гъсто. Разбирам хората, които искат да си ползват отпуската, но нега сразват противоепидемичните мерки", препоръча проф. Христова.

В Бургас и Варна има случаи на чужденци, които са влезли със сертификат за ваксиниране, но са дали положителен тест за ковид, без симптоми. Това значи, че ваксината ги е предпазила да не се разболят, но е проникнал в тях и те го разпространяват.

Ниският ръст на ваксинациите  у нас е голям. Развитите страни вече започнаха да се притесняват  от държави като нас, каза проф. Ива Христова. В същото време вече се говори за необходимост от 90% колективен имунитет, а не 70%. Причината е, че от една страна имунитетът пада, а в същото време вирусът мутира.

Дори и сега да се ваксинираме, ще имаме имунитет в края на септември. Затова не бива да отлагаме, подчерта проф. Христова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Уточнете

Уточнете

03.08.2021 | 09:03

По цял свят се вижда,че напълно ваксинираните пълнят болниците. какво има в тези течности, та така силно искат да ни ги пробутат. Това си е геноцид,на държавно ниво.

Отговори
5 1
И това ще стане

И това ще стане

03.08.2021 | 08:52

Като почнете да правите по 50 000 на ден!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?