Следвайте ни

Ще бъде ли осигурено машинно гласуване за изборите

viber icon

Осигуряването на машинно гласуване предизвика разгорещени дебати. Това е едно от основните искания на протестиращите, редом с оставките на кабинета и на главния прокурор. На този етап обаче все още няма осигурено финансиране за машини.

Към настоящия момент управляващите внесоха законопроект за изменение на Изборния кодекс, в който е записано, че машини трябва да има във всички секции, които са с над 300 избиратели, като те ще могат да избират дали да гласуват машинно или на хартия, предава NOVA.

„Ако трябва да има машини във всички секции с над 300 избиратели, които са около 9 000 и сложим резерв – ще са ни необходими общо 10 000 машини”, каза Веселин Тодоров, който е изпълнителен директор на фирмата, доставила машините за гласуване за европейските избори.

„За да се случи това обаче за следващите избори е добре ЦИК вече да пусне поръчка, за да има време да бъдат изработени и доставени до България, независимо дали се продават на държавата или се дават под наем”, посочи още той.

По думите му процедурата за осигуряване на машините трае около 5-6 месеца. „Ако поръчката се пусне в началото на септември, има време нещата да се случат до март. Има и по-бърза процедура, стига ЦИК да не изчаква насрочването на изборите, което става два месеца преди тях. За два месеца няма как да се осигури машинно гласуване”, обясни Тодоров.

„Напълно е възможно да има осигурени машини за вота през март. За предсрочни избори също е възможно да се осигурят, стига ЦИК да пусне поръчка в първите дни на септември”, допълни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?