Следвайте ни

Шоуменът си тръгна уморен

Жорж Ганчев - роден в Пловдив, с кариера в Щатите, многократен кандидат за президент у нас

viber icon

Няколко дни преди да навърши 80 години на 19 август си отиде известният политик и общественик Жорж Ганчев. Той напусна този свят след кратко боледуване. През декември миналата година многократният кандидат за президент бе покосен от сърдечен удар. По-рано през 2018-а Ганчев претърпя друг масивен инфаркт. След случилото се колоритният политик признал пред най-близките си, че не се чувства добре. Сякаш е имал предчувствие, че идва краят на земните му дни.

Георги Ганчев Петрушев е роден в Пловдив на 29 август 1939 г.

Той е български политик, многократен кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок (БББ), български и британски състезател и треньор по фехтовка, британски и американски театрален и кинодеец, актьор, режисьор, сценарист, драматург, продуцент, американски и български писател.

В биографията на Жорж истината и легендите се преплитат и е трудно да се разбере къде свършва едното и къде започва другото. Завършва образованието си в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор). Играе за „Академик“ София, а десетилетия по-късно, между 1995 и 1997 г., става президент на Българската баскетболна асоциация.

В началото на 60-те години емигрира в чужбина и се жени за англичанка.

Във Великобритания завършва в престижна академия по фехтовка, след което се развива до там, че завладява българските и световни първенства.

Освен че е шампион на България по фехтовка, през 1970 и 1974 г. става световен шампион при професионалистите. По-късно започва работа като главен треньор на Лондонския клуб по фехтовка (1968-1973) и треньор на олимпийския отбор на Великобритания (1968, 1972).

След успехите си в спорта Жорж заминава за САЩ, където завършва Театралния институт на Лий Страсбърг и Експерименталния филмов колеж „Шеруд Оукс“ в Холивуд.

Между 1973 и 1988 г. се изявява като режисьор, сценарист в театъра, гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ. В Холивуд пише сценарии за 7 филма, издава различни книги и се изявява като актьор в епизодични роли. По-късно получава званието почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ.

Георги Ганчев е и бивш сътрудник на Второ главно управление на Държавна сигурност между 1970 и 1990 г. с псевдоним „Жорж“.

През 1990 година основава партията Български бизнес блок (БББ) и остава неин първи председател до 1996 г., когато съпартийците му устройват комплот и му взимат името на партията. На президентските избори през 1992 г. получава 17% от гласовете. Депутат е в 37-ото и 38-ото Народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на БББ от 1995 до 2001 г.

Оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения. С решение 2/1995 г. на Конституционния съд пълномощията му като народен представител са прекратени предсрочно от 13 април същата година (по време на 37-ото НС) поради двойно гражданство (американско).

По-късно е председател на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4% от гласовете и остава извън парламента.

През 2005 г. е автор, продуцент и водещ на предаването, излъчвано по „ТВ 2000“, „Жорж в действие“.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз заедно с Кольо Парамов.

Жорж е известен с хапливия си език, склонността да си съчинява истории и да свири на китара. Той е първият шоумен, който си проби път в родната политика. Благодарение на харизмата си успя да олицетвори "американската мечта" за хиляди избиратели и постигна силни резултати през 1990-те. Звездата му залезе след идването на царя през 2001 г., когато той доброволно се оттегли за известен период в Америка. 

Погребението на Жорж Ганчев ще бъде в петък в столичната църква "Света София".

Крилатите фрази на Жорж

"Здравейте, българи!" - любимото му обръщение от тв екрана

"На президентските избори ще кандидатстваме Сульо, Пульо, Атанас и аз" - за поредните му президентските избори 

"Не ме гледай умно, българино!" - любима реплика и символ на неговата политическа кариера

"Родината се обича не защото е голяма, а защото е своя".

"Жорж не можете да го спрете никога, докато е жив. Трябва да го гръмнете"

"Фернандел от Филипополис" - за президента Петър Стоянов

"Момченце с глава на пчела" - отново за президента Петър Стоянов

"Сладур, ти си цвят за живота ми! Цвят за живота ми!" - към депутата от СДС Александър Йорданов

"Малък, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия" - за президента Желю Желев

"Диктатор ли съм, а гадженце?" - въпрос към възлюбената му Шуши в някакво вестникарско интервю във Владая

"Ха сега, кажи си приказката, Бероне!" - по време на предизборна кампания за президент на България, когато дава думата на своя кандидат-вицепрезидент д-р Петър Берон.

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Коментари (5)

@@

@@

20.08.2019 | 15:48

Ни кокошка, ни славей, кодкудяка Муравей, Ние сме малък, но много прост народ - за всички майни оплюли съгражданина си: доносник, та доносник. Вие сте пълни нищожества от жалкия градец на идиоти Мильотаун!

Отговори
1 2
Иван

Иван

20.08.2019 | 09:30

Един от запомнещите се клоуни в родния политически цирк.

Отговори
1 0
Жена

Жена

19.08.2019 | 22:34

Бог да го прости! Колко странно съвпадение-роден на 29 август 39 година,почива на 19.авгут.Три девятки !

Отговори
5 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

19.08.2019 | 19:35

БОГ ДА ГО ПРОСТИ ГОСПОДИН ГАНЧЕВ ЕДИНСТВЕНИЯ ПОЛИТИК КОЙТО НЕ ОТКРАДНА

Отговори
15 14

19.08.2019 | 19:35

Доносник и мошеник.

Отговори
19 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?