Следвайте ни

Шокиращо разкритие: 1 млрд. лева български активи скрити в Люксембург

Над 100 лица и 250 родни фирми попадат в мащабното журналистическо разследване

viber icon

Активи за над милиард лева в Люксембург са свързани с България, разкрива международно журналистическо разследване в над 30 държави. Проучването е водено от френския вестник Le Monde, който работи с десет медийни партньора в продължение на повече от година.

Разследването разкрива 55 000 офшорни компании, управляващи активи на стойност най-малко 6 трилиона евро. “Биволъ“ е българският партньор в проекта и проучи над 500 милиона евро активи на български собственици в над 250 фирми.

Става дума за фантомни компании без офиси или служители. Те са създадени от милиардери, мултинационални гиганти, спортисти, художници, високопоставени политици, които откриват фирми лично или чрез своите подставени лица, а дори кралски семейства.

Люксембург със своите 2 586 км2 е истински магнит за световното богатство, отбелязва Le Monde. Стотици мултинационални компании като LVMH, Dolce & Gabbana, Kering, Altice, Pfizer, Amazon са отворили там финансови офиси и регистрации. Тайгър Уудс, Кристиано Роналдо, Шакира и краля на Бахрейн са само примери за световни знаменитости, които управляват парите си оттам.

Разследването OpenLux разкрива и съмнителни средства, за които се подозира, че идват от престъпни дейности или са свързани с престъпници, разследвани от съда. Там са инкорпорирани компании, свързани с италианската мафия, Ндрангета и руската мафия. Крайнодясната партия на Италия – Лигата, която крие в Люксембург джакпот, който се издирва от венецуелските власти. Роднини на венецуелския режим са рециклирали там средства от корупционни обществени поръчки.

Сред засечените има и над сто лица с български паспорт. Откриват се и десетки чужденци, избрали България за свое местожителство. Активите, контролирани от български граждани през люксембургски фирми, надхвърлят 1 милиард лева, сочат финансовите отчети на компаниите.
В списъка са някои от най-богатите хора в България, чието благосъстояние се натрупва в тъмните години на прехода. Близки на високопоставени магистрати и свързани с управлението скандални бизнесмени крият във Великото херцогство имане, което не е за показване или извършват оттам операции със силен привкус на пране на пари. Но освен за обичайните заподозрени, Люксембург е също така финансово пристанище за български хай-тек предприемачи и индустриалци, в чийто бизнес на пръв поглед няма нищо скрито и срамно.

Малката и богата европейска държава привлича богатите със своя висококачествен финансов инженеринг, финансови разпоредби, съобразени с бизнеса, лесен и пряк достъп до институциите на страната и стабилен политически живот, отбелязва Le Monde. Заслуги за тази атрактивност на Люксембург определено има бившият министър-председател Жан-Клод Юнкер (1995-2013), който по-късно стана председател на Европейската комисия.

Великото херцогство няма как да гарантира ефективен контрол върху огромние финансови потоци. Търговският регистър има само 59 служители, които трябва да изпълнят законовото задължение да се декларират действителните собственици на над 100 000 юридически лица и да извършат първоначален контрол на декларациите. Комисията за надзор на финансовия сектор на Люксембург (CSSF) има 900 служители, въпреки че финансовият сектор представлява една четвърт от икономиката на страната.

Най-малко 266 от членовете на списъка на милиардите на Форбс (към януари 2021 г.) се появяват директно с името си в базата данни OpenLux. Много повече са бенефициерите на големи компании, присъстващи в Люксембург, които не са се декларирали.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

10.02.2021 | 17:44

Славчо Атанасов защо не им обяви една война? Либия я разби, ред е на Люксембург!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай