Следвайте ни

Шок с тока: 20% поскъпване на свободния пазар

Цялото производство на АЕЦ "Козлодуй" отива за износ. На енергийната борса цените растат всеки ден

viber icon
Мария ПЕТРОВА

Две години след падането на монопола в доставките на ток пазарът полудя. Очаква се цените на новите играчи в бранша да скочат с около 20 процента за дневна и нощна тарифа. Основната причина е в дефицита на електрическа енергия. Недостиг на ток има от есента и тежката зима на миналата година. Отделно поради безводието това лято в язовири и каскади пада производителността на НЕК-ВЕЦ, обясняват енергийните експерти. От друга страна, по неофициални данни, токът, който произвеждат държавните дружества АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2 и 3", се изнася през Националната електрическа компания в търсене на по-високи цени, за да се подпомогне задъхващият се от загуби държавен енергиен гигант.

Друга причина за поскъпването на тока на свободния пазар са високите цени, които искат производителите, а това по веригата създава хаос в родната енергийна борса. Потърпевши са клиентите, които или трябва да се съгласят да си стиснат ръцете с доставчиците за по-висока цена, или да се откажат от уж по-евтината им услуга и да се върнат към някогашните монополисти.

На свободния енергиен пазар в момента е пълна лудница. Цените на Българска енергийна борса растат с всеки изминал ден и като цяло са непредсказуеми, признават търговци на еленергия, с уточнението, че дефицит на ток имало не само в България, но и в Европа. Въпреки ценовите игри на нашата енергийна борса, цените  са цвете спрямо тези в Унгария например. В момента в Будапеща 1 МВтч. се търгува за 110 евро, а у нас е от порядъка на 80-100 лв. за МВтч.  

Някои от търговците на еленергия вече изпращат писма до клиентите си с предложение за новите по-високи тарифи от 1 септември. Това е в противоречие с клаузите в повечето договори, според които потребителят сключва контракта при фиксирана цена, която не би трябвало да се променя заради сътресенията на пазара. Новите играчи на пазара предварително са поели финансовите рискови и последици от различни обстоятелства и не трябва да отправят такива неприлични предложения, коментира юристът Иван Борисов.

Сега въобще не е моментът да излизате като клиент на свободния пазар, който тръгна с презумпцията да предлага с 20 на сто по-евтин ток от този на трите големи дружества монополисти. Така че, ако сте на регулирания пазар, по-добре останете там, докато ситуацията се нормализира чрез КЕВР, съветват специалистите в бранша. Сега търговците и дистрибуторите на ток трудно могат да намерят нормална цена на 75-80 лв. /без ДДС/ за МВтч, а ако частник излезе на свободния пазар, ще плаща над 95 лв. без ДДС, т.е. ще е на загуба. Както е тръгнало, цените на свободния пазар на тока могат да догонят тези на регулирания. С поскъпването на тока от 1 юли трите електроразпределителни дружества закупуват за технологични нужди по цена на обществен доставчик, която е малко над 70 лв. на МВтч. Така клиентите на EVN плащат по-скъп ток с 1,7 процента, т.е. дневната тарифа е 0,21210 лв. (с ДДС) / кВтч, а нощната тарифа е 0,12052 лв. (с ДДС)/кВтч. / Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?