Шест момчета извадиха Радка невредима от езеро

Шестима младежи станаха герои на Смолян, след като спасиха от удавяне издирвана от полицията и близки жена. 21-годишните Мирослав Каров, Наско Мазнев, Николай Кючуков, 22-годишните Любен Ушев и Михаил Михайлов и по-големият с няколко години от тях Стоян Василев, с риск за живота си, извадиха в понеделник потъващата Радка Стоименова от водите на езерото „Рибката“.

За смелата им постъпка вече говори целият град. Няколко часа преди да се хвърлят във водите, Мирослав отишъл да лови риба на езерото. Там забелязал Радка.

„Жената стоеше права на тревата, усмихваше се и гледаше водата. Когато си тръгвах, ми каза: „Ако някой те пита, не си ме виждал! Не реагирах, но ми се стори странно. Прибрах се и излязохме с приятели да играем карти. Около 23.30 часа Любен разглеждаше фейсбука си и видя снимка на жената, която се издирва. Показа ни я и на мен ми заприлича на жената, която видях на езерото", връща лентата назад Мирослав.

Той и приятелите му решили, прибирайки се, да минат и да проверят какво става.

"Стигнахме до половината на пътя до езерото. Бяхме 6 души и по средата на пътя чухме стенене, сякаш жената се давеше. Викаше за помощ, беше много тъмно и мокро и веднага се затичахме надолу. Миро и Михаил Михайлов скочиха във водата, докато аз се обаждах на тел 112. Трудно извадиха жената, Миро за малко да потъне. Тогава влезе и Михаил във водата, имаше късмет, че той стъпи на нещо твърдо, за да успеят да я извадят", разказа Наско Мазнев.

"Скочих веднага със суичера и обувките, с документите си в джобовете. Във водата мислех, че е плитко. Жената не беше много навътре, някъде на 7 м от брега, но се оказа, че изведнъж става много дълбоко. Аз се опитвах да я вдигна и потъвах, и тя потъваше. Водата беше студена, а жената повтаряше постоянно: "Студено, студено". Издаваше странни звуци. Добре, че и Михаил влезе, за да успеем", спомня си Миро.

Момчетата разказват, че когато извадили Радка, тя била синя от студ. Наско чакал линейката горе, а другите завивали жената с дрехите си, за да я стоплят. Бързо на място дошла полицията. След това и линейката, но реаномобилът не могъл да слезе до водата и шестимата смелчаци взели носилката и изнесли с нея жената до пътя. Тя била приета в МБАЛ "д-р Братан Шукеров" с 33 градуса температура. В момента е на интензивно лечение, състоянието е стабилно, казаха медиците.

"Бях подготвен да намерим жената, само се надявах да не е късно. Тя е стояла няколко часа на езерото. Поехме риск, защото жената се давеше, да стоя да я гледам ли? Плувам колкото да не се удавя. В такъв момент не ти идва наум рискът. Не се чувстваме като герои, просто добро дело, не искаме награди", казва Мирослав. Той е курсант във военен университет в Шумен. Двамата му родители работят в Германия и той е сам в Смолян. Баща му е в строителството, а майка му работи в хотел. Любен пък смята, че би било пълен срам да се удави човек и те да стоят шестима на брега.

"Щеше да ни тежи на съвестта цял живот", смята момчето. Любен е студент четвърти курс в ПУ, специалност "Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт". Моите родители също са скромни хора, не са известни, казва Наско Мазнев. Баща му работи във фирма, а майка му в детска градина, има по-малък брат. Тримата един през друг заявяват, че цял живот у дома са ги учили кое е правилното - най-важното е да си честен, да бъдеш човек.

След щастливата развръзка в Смолян все още гадаят паднала ли е Радка в езерото, или сама е скочила в него. 61-годишната жена работила като счетоводител, преди да се пенсионира. След като починал съпругът Васил, се затворила вкъщи депресирана дълго време и явно това я накарало само да тръгне на разходка към езерото, коментираха съседи на жената от квартал "Долно Райково".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?