Следвайте ни

Шерифът на Буковлък: Политиците надвиха Мутафчийски, иначе заразата приключваше за месец

viber icon

Росен Русанов е кмет на плевенското село Буковлък, оказало се поредното огнище на коронавируса заради работнички в пламналия от заразата плевенски шивашки завод "Мизия".

Едни наричат местния управник Шерифа, други Рамбо. Командва 5000 жители, от които 4000 роми. Кражби няма. Улиците са широки, хубави, асфалтирани. Роми метат усилено и по обяд. По улиците се мяркат предимно младежи, естествено, без маски.  В момента на срещата ни заразените в Буковлък са девет. Все семейства на шивачки от завод „Мизия“. Едното семейство ромско, другото българско.

Първият срещнат човек е братовчед на една от шивачките. „Хората приемаха отначало сериозно мерките, бяха уплашени, но с времето се отпуснаха. Всеки си мисли, че е само огнището в шивашкия цех и него не го засяга. Говоря за Плевен, какво остава за Буковлък“, обяснява мъжът пред „Марица“.

Дама от магазина срещу кметството е на подобно мнение. Носи маска, спазва мерките. Но не очаква чудеса от клиентите. „За тях вирусът е нещо, което е дошло в селото, значи – ще си тръгне. Питат ме кога ще си тръгне. Не разбират много с какво се сблъскват“, казва дамата.

Лафим си, защото сме изпуснали за секунда кмета. Росен е привикан в МВР-Плевен да дава показания. Лично е разтървал семейна свада по нощите. Прави го вече пети мандат, преди това 15 години като полицай.

Всички казват, че кражби в селото няма, но семейните драми са чести, особено когато към горещата кръв на жителите се добави ракия.

Кметът идва, кани ни в кабинета си, където има знаме на България, портрети на Левски и други национални герои. Облечен е в камуфлажни дрехи, на колана му има закачен пистолет. „Да виждаш знаме на Европейския съюз“, пита ме кметът и разговорът ни логично започва с тази тема.

-       Защо няма знаме на Евросъюза в кабинета ви?

-       Направиха ни елементарни потребители на свърхпродукцията им. Знаете ли какво беше Плевен!!! „Плама“ – с техникум, който да подготвя кадри. Стоманолеярен, мотокари, ядрена енергетика. Всичко работеше – имаше и училище към всеки завод. Сега сме елементарен потребител! Така е замислено, така и стана. Заливат ни с глупости, защото ликвидираха нашето производство. Може ли да внасяме картофи и моркови! Няма средна класа. Дори аз не съм средна класа. Аз получавам 1100 лева, жената не работи, тричленно семейство сме. Каква класа съм?

-       Кажете, г-н кмет, каква е обстановката в Буковлък?

-       Цветя и рози! Всичко тече монотонно – като Дунава.

-       9 заразени и колко под карантина?

-       9 са официално, неофициално не се знае, щото никой не прав опити да разбере. Не правят нови тестове. Над 120 са под карантина досега. И от чужбина, и контактни на заразени. Говоря за тези под карантина, че ни им се правят тестове. Има фамилия от 7 човека – 4 са с коронавирус, 3 – нямат. Кога ще ги тестват! Не знам. Не се случва.

-       Голям песимист сте?

-       Като прасе на заколение сме. Говоря като нация – физически и икономически. Какви мерки има в Плевен? Затвориха казина, ресторанти и две кина. Всичко друго си работи, никой не стои у дома. Като бяха затворени парковете, хората седяха пред блоковете. Ядат и пият.

-       Е какво трябваше да се направи?

-       Ние сме 6 милиона души! Тези 111 хиляди квадратни километра трябваше да се заградят още на 8 март. Никой да не влиза в България, да се изолира. За един месец всичко щеше да приключи! На 8 март имахме двама заболели.

-       Ще ревне народът, че децата ни не могат да се приберат от Лондон или Париж?

-       Децата ни какво правят в Лондон?

-       Работят, учат..

-       Ами като са избрали Лондон, да стоят там. Нали им харесва! И тук се върнаха сигурно стотина човека. Интересът на 6 милиона е над интереса на 100 000 души, примерно.

-       Вие така щяхте да направите?

-       Да, но трябват железни топки, а не мъже с чорапогащи.

-       Вашите съселяни как гледат на ситуацията?

-       Неофициално сме 5000 души, голяма част са роми, другите българи. Не ги деля – и при едните има гламари, и при другите свестни. Да кажем 50 процента спазват мерките, но другите..

-       Какво мислят ромите за коронавируса?

-       Те казват – „Нас, циганите, коронавирус не ни лови“, „Ние пием ракия“. „Няма такова нещо“. Не виждат врага и не го възприемат. Точно държавата ги направи тотално неграмотни голяма част от тях. В нашето училище се водят близо 500 деца, бюджетът е милион. 93 процента излизат абсолютно неграмотни и отиват в средното образование. Важна е субсидията. Всичко е опорочено. Водя ви при децата и питайте „Кой е Васил Левски“? Не знаят. И понеже са неграмотни, те нямат професия. Затова са в сивия сектор. Или контрабанда, сводничество, наркотици. Искат да метат тук, но не мога да назнача всички. Мерките блокираха тези, които сбираха с каруци отпадъци, беряха коприва. Навсякъде е така! Не само Буковлък. Малките села и градове са...

-       Това едва ли е от коронавируса, от години май..

-       От 30 години.

-       Не беше ли грешка на соцстроя преди това, че затвори и изолира тези хора?

-       Кой ги е изолирал!  Тогава имаше 300 роми в Буковлък, всички работеха в Плевен, никой не ги е затварял. Конфликти нямаше. Всеки имаше какво да яде. Социална политика,, образование, медицина. Това няма да се повтори никога! В какво да вярвам! Нали видяхте как се спука балонът Европейски съюз с коронавируса.

-       Е, Германия, например, се справя с бедствието и помага дори на другите?

-       Германия знаете откъде тръгва...Да не я сравняваме. И от нашето село има хора в Германия, източват социалната им система, какво друго да правят. Германия дори не може да си помисли, че някой ще се регистрира като безработен и ще дойде да яде и пие в България. Там има самосъзнание, дисциплина. Не като нас. Сутрин с маски, следобед без маски. Трябва нещо ясно, конкректно. Първите дни позицията на генерал Мутафчийски беше желязна. Но явно го сритаха политически по кокалчетата.Това беше решението – изолация за един месец на България и всичко приключваше. Прибират ги тук със самолет и те ми звънят – „Кмете, с какво да се прибера до Буковлък“. Хващат таксита, влакове, рейсове. Идват тук и карантина. Ама каква карантина! Той не излиза, но у тях идват 20 човека да го видят, да ядат и пият.

-       Така ли става?

-       Ами така.

-       Не звъните ли на полицията?

-       Звъня и ми казват, че не е нарушение. Параграф 22, човек! Виках и РЗИ да пише актове. По 15 човека се събрали на рожден ден, майката и бащата излизат навън, децата му също напред, назад, той седи в двора. Каква е файдата! Тук идва неграмотността. Тяхната планета е друга. Ето нощес – викат ми: „Кмете, що ги прибра в полицията, те са мъж и жена, ще се оправят“. Ама че й запали дрехите, че я преби с тухли, а тя бременна..Чак ме удари и мен! Трябва да живеете по правилата на тази държава! Ама те ми отговарят: „А на онези апартаментите и асансьорите!. Що за нас не може".

-       От какво друго се оплакват хората тези дни?

-       Оня ден раздадохме на 150 човека храни. Пратил съм ново предложение до Червения кръст. Никой не мисли, бе! Ще ескалира иначе социално и етническо напрежение. Той гладен, децата му гладни... Аз седя на главите им цяла нощ, контролирам ги, но на други места кой! Полицаите се занимават с тези КПП-ата. Това е толкова без смисъл. Отива толкова ресурс. За превантивна дейност има един екип. Те обикалят, но не се намесват. Оня ден имаше напрежение с 200 души, без маски, без право да са на едно място. Аз се разправям, полицията гледа отстрани. Искаха хората затваряне на селото, така каза и Областният щаб. Но не поеха отговорност, прехвърлиха топката на София. Хората скочиха, че са гладни, а искат да ги затваряме.

-       Не ви ли скачат на вас, като ходите да ги усмирявате?

-       Няма как! Опитват се, но няма как да има аванта! Воля и желязна ръка. Не трябва да ти пука. В същото време не мога да си видя семейството. Тази сутрин обядвах, вечерях, закусвах в 4,30 сутринта – накуп. Полицията е с един патрул. То пък един човек се обесил във Върбица. Колата отиде там, всичко се парализира, а по КПП-ата седят 10 човека.

Като дойдат избори, тичат с чантите и ги купуват като гъби. Знаете ли сега какво отговарят депутати и общински съветници: не ме занимавайте, ние сме си платили. Разберете, никога не съм бил от нито една партия. Моята предизборна кампания струваше 36 лева.

-       36 лева?

-       Толкова струват документите, които се подават. Нищо друго. Селото е канализирано, асфалтирано, мете се, коси се. Свети! А пари няма. Сега бюджетът е на 50 процента. Плащаме си заплати, ток, вода, телефони и дотам. Ремонтирахме помпата на едната фадрома, но не сме го плащали, че няма пари. Косачката се счупи – 220 лева ремонт, но и тях не сме ги платили, че нямаме. Пари за химикалка няма! Разбираемо е, приходи в община Плевен са намалели. Ок, но къде е държавата! Аз няма да заключа кметството, жив или умрял, ще търся от приятели, от познати. Животът продължава, но само заради моя идиотизъм. За да оцелееш, трябва да си идиот. Неща като чест, морал не се възпитават от 30 години няма къде! В училище? Децата гледат дрехи и телефони, училището – субсидията. Вече родители стават тези, които са отраснали при подобни условия.

Оня ден съм събрал юноши – между 15 и 19 години. Българи, роми, всякакви. Едно от тях не знаеше коя е северната граница на България. Един! След 15 години тези деца ще трябва да са движещата сила. Е, затова казвам, че ЕС ни направи територия. Преди поне в казармата ги вкарваха в КЕЧ – правиха ги мазачи, зидари, стругари. Сега ставата контрабандисти. Не политизирам. Аз не съм партиен. И напишете! България не е София и Пловдив! Има хиляди други семейства със своите съдби, човешки проблеми.

София-Буковлък-София

Ивайло Йолчев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Някой си

Някой си

04.05.2020 | 23:29

Всичко което казва кмета в това интервю е суровата истина прав е човека но за жалост такива като него са на изчезване

Отговори
10 1
Батко

Батко

04.05.2020 | 21:02

Пандемия та оказа, че поколението Z не става за нищо, възпитано в глобализъм без ценности и без пределно косуматорство, без чувство за дълг и задължения

Отговори
7 0
777

777

04.05.2020 | 16:50

Защо ми триете коментара не ви ли изнася истината в това интервю

Отговори
3 0
777

777

04.05.2020 | 16:47

Браво на журналиста едно истинско интервю с истински човек 6азващ истината. Браво. Имало и честни журналисти. Това е професионализъм а не слугинаж.

Отговори
15 0
Да ми изтриете коментара

Да ми изтриете коментара

04.05.2020 | 15:26

Днес в един друг сайт написах почти същите неща. Изтриха ми коментара, защото казах и че журналистите са НАВЕДЕНИ! ГЕПИЛИ СА СЕ ЗА ПАЛЦИТЕ. После ме блокираха. ХАХАХАХА Браво кмете! Само, че Баце ще си го премести в Другия крачол. Една-две птички пролет не правят. Малко ни е тоя вирус.

Отговори
17 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?