Следвайте ни

Шефовете на "Автомагистрали" си показаха заплатите, директорът взима като премиер

viber icon

Държавната фирма "Автомагистрали“ АД публикува и месечните заплати на ръководството на обновения си сайт.

Изпълнителният директор Стоян Беличев се разписва срещу 10 980 лева, което е почти колкото премиерското възнаграждение.

Председателят на съвета на директорите на фирмата Александър Филев получава брутно месечно 3660 лв., толкова взима и членът на съвета Иван Коларов.

Тези възнаграждения са определени от Правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Според него заплатите се определят от ред финансови показатели, каквито са стойноста на дълготрайните материални активи, печалбата, рентабилността и други фактори.

В същото време обаче има и таван на възнагражденията, който представлява шесткратния размер на минималната месечна работна заплата (3660 лева), а за изпълнителнитет директори – 18-кратния й размер (или 10980 лева). В случая с „Автомагистрали“ АД възнагражденията са именно таванът.

Допуска се изплащане на бонуси, ако предприятието е надвишило всички планирани финансови и нефинансови цели и няма просрочени задължения. Размерът на допълнителното възнаграждение не може да надвишава три средно месечни възнаграждения. Освен това може да се изплащат тантиеми, които са за сметка на печалбата, а не на разходите. Бонусите са при преизпълнение на бизнес плана, а тантиемите – при ръст на печалбата.

Публикуването на заплатите всъщност е задължение според Закона за публичните предприятия, за което обаче не е поставена крайна дата за изпълнение. Тъй като останалите големи държавни фирми не са го направили все още, вероятно „Автомагистрали“ АД е първото държавно дружество, което изпълнява този член от закона.

От финансовия отчет на фирмата за деветмесечието на 2020 г. става ясно, че възнагражденията на 3-членния директорски борд нарастват от общо 107 000 лв. през 2019 г. на 174 000 лв. през 2020 г. Причината за това е увеличаване на възложената от държавата работа и нарастването на минималната работната заплата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

по-интересно е друго

по-интересно е друго

01.06.2021 | 22:23

А именно - каква е връзката на тези "началници" с шкафа на Тиквата! Защото ТОЙ казваше, че асфалта не се яде, но се оказа, че от него пачки се трупат!

Отговори
3 0
zaplata

zaplata

01.06.2021 | 17:18

Да ги ожалиш горките :)

Отговори
7 0
Хайде де

Хайде де

01.06.2021 | 15:08

Сега да кажат само от там ли вземат заплати....,?? Още от къде???

Отговори
8 2
Любопитен

Любопитен

01.06.2021 | 15:55

А бонусите в края на годината влизат ли?

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?