Следвайте ни

Шефът на Сметната палата с нови разкрития за "Автомагистрали" ЕАД

viber icon

Софийска градска прокуратура ще продължи разследването в "Автомагистрали" ЕАД, където вече е предаден докладът на Сметната палата за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г. Решението за проверката е взето от 44-то Народно събрание, но срокът се удължи заради пандемията.

Установени са нарушения, потвърди тази сутрин по БНТ шефът на Сметна палата Цветан Цветков. Четири от 14 договора, например,   са възложени директно, без проведена публична процедура за избор на изпълнител.  Основната причина е, че  държавната фирма не разполага с работници, а в щата са назначени предимно служители в администрацията, разказа Цветков.

Само за магистрала "Хемус" дружеството трябваше да осигури 2400 души персонал и 600 машини, а в "Автомагистрали" работят 220 чиновници за всички обекти.

При директното възлагане два - три дни на фирмите са превеждани авансови плащания.  "Допуснато е нарушение, защото държавната фирма има право да наема техника, но не и персонал. На практика "Автомагистрали" са възлагали изпълнение на СМР", посочи Цветан Цветков.

По един от договорите е изплатен аванс в размер на 180 млн. лева.  Обяснението за това е, че така се печелило време.

Проблемът е, че част от тези фирми - подизпълнители също нямат достатъчно техника и персонал. Затова някои от тях получиха финансов ресурс, който не е усвоен, изтъкна шефът на Сметната палата.

Една от фирмите, наета от "Автомагистрали", е "Европейски пътища". В Пловдивска област това дружество има няколко обекта. Сред тях е пътят Пловдив - Пазарджик, а в момента фирмата изпълнява ремонт на околовръстното шосе на Пловдив.

На обекта дни наред нямаше работници, което беше предизвикало големи задръствания в Пловдив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Шут в Гъза

Шут в Гъза

03.06.2021 | 10:40

Само това ли открихте бе смешници? Ами това не са нарушения бе кукери прости. Не беше нужно да търсите под вола теле, тази информация си я имаше на сайта на АПИ от години бе мекерета некадърни. Вдигай се народе да свалим Радев, докато в акт на отчаяние не предизвика гражданска война.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?