Следвайте ни

Три пловдивски болници ужилили Здравната каса с по-скъпо онколекарство

viber icon

Пловдивските УМБАЛ „Пълмед”, "Централ Хоспитал"  и МБАЛ „Парк Хоспитал” са сред болниците, лекували онкоболни с препарата "Пеметрексед", за който Здравната каса е заплащала на завишени цени. Според директора на НЗОК Дечо Дечев в частните лечебни заведения медикаментът за химиотерапия е изписван за 1063 лева, докато в държавни и общински - за  129 лева. Лекарството е на един и същ производител. Именно той е подал сигнал за разликата в цените.  Дечев огласи имената на общо 11 частни клиники, които са ощетили касата. 

Парадоксалната разлика от 7 пъти в цените е резултат от лобистки текстове в закона, твърди шефът на НЗОК. Според тях частните болници не трябва да правят обществени поръчки, включително за лекарства, които се плащат с пари от касата.

"Пълмед" е свързана с д-р Михаил Тиков. На завишени цени същият препарат е изписван и в "Софиямед", отново собственост на известния здравен мениджър. 

"Парк Хоспитал" пък е най-новата частна болница в Пловдив. Тя заработи, след като на 1 март 2017 г. старите собственици на болница "Джи мед" я продадоха. Новото лечебно заведение от самото начало разполага с отделение на Медицинска онкология. Болницата се ръководи от доц. Николай Белев и Елена Христева.

"Централ Хоспитал" пък се управлява от д-р Невен Енчев и негови партньори. 

По-рано вчера от Българския лекарски съюз настояха управителят на Касата Дечо Дечев на разкрие имената на болниците, ощетявали касата. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров е бил мениджър именно на "Пълмед"

Самият Дечев смята, че терминът "източване" в случая не е най-правилен и използва обяснението - нецелесъобразно изразходване на средстава от НЗОК. 

"НЗОК промени политиката си за начина на заплащане на лекарства. Бюджетът на касата е Х, ако има преразход - той е за сметка на производителите. На всеки от тях ние предоставяме информация колко сме платили за неговия продукт.

Давайки тази информация, един от производители обяви, че броят опаковки, продадени на дистрибутор, съвпада с този брой на касата, но като сума има разминавания. Изискани са документи. Въпреки че продава продукта си на една и съща цена, на практика НЗОК заплаща цени с до 7% по високи. Проверихме в кои болници са отчитали най-висока и кои най-ниска цена. Първите 11 по цена от по-висока към по-ниска са все частни болници", обясни шефът на НЗОК.

Д-р Дечев е категоричен, че депутатите е трябвало да знаят тази пробойна в закона. Наясно е трябвало да бъде и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. След като случаят вече стана достояние и на медиите, НАП и прокуратурата ще се заявмат с въпроса, стана ясно от думите на д-р Дечев.

"Сега вече депутатите трябва да разберат, без да се сърдят, че тази поправка пряко ощетява бюджета на НЗОК и бездействието на Министерството на здравеопазването за пореден път ощетява всички ни да имаме повече пари  за лекарства", коментира той.

В предаването "Лице в лице" шефът на НЗОК дори разкри имената на всички 11 частни болници, използвали препарата, които е за лечение на онкоболни. Посочи и държавното лечебно заведение с най-ниска цена - Университетска болница "Свети Иван Рилски", където самият той е работил, преди да влезе в управлението на НЗОК.

Д-р Дечо Дечев не приема възмущението, което имало в средите на частните болници, че биват нападани.

"Частните болници си направиха собствени търговци на едро, т.е входът на болницата преминава винаги през този търговец, който е техен, който е и собственик на фирмата за търговия на едро", обясни още той.

"Няма частно лечебно заведение, за което да не стои друг голям бизнес.Интересите са големи и от този сектор може да се печели", добави шефът на НЗОК.

Д-р Дечо Дечев направи кратък коментар и по друга нашумяла тема - поставянето на стендове.

"В цената на всеки един стенд има част от нея която остава за този, който го прилага", посочи той.

Д-р Дечев потвърди, че се оттегля от ръководството на НЗОК. Смята, че е дошло време да се пенсионира, след като е изпълнил ангажимента си. Отхвърли възможността да поеме Министерството на здравеопазването. И е категоричен - секторът се нужда от млади хора.

"Хората от моето поколение трябва да разберат, че има начало и край", коментира финално Дечев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?