Следвайте ни

Шефът на НЗОК: Пет клинични пътеки са с нулеви пациенти

viber icon

Пет са клиничните пътеки, по които броят на пациентите е нулев. Това каза на брифинг  шефът на Здравната каса проф. Петко Салчев след среща със служебния здравен министър и  Българския лекарски съюз.

„За самите цени и обеми ще говорим по-нататък, когато излезе и бюджетът на НЗОК. Ще възникнат доста въпроси коя от наредбите да бъде променена. Знаем кои клинични пътеки са с нулеви пациенти и какво се е случило в лечебните заведения. Ще предоставим информацията на Българския лекарски съюз и ще работим заедно по тези въпроси“, категоричен е проф. Салчев.

Той коментира и приложението, чрез което пациентите ще могат да сигнализират за нередности. "То още е в тестова фаза. Благодаря на колегите от фирмата, които го разработват. Имахме среща с омбудсмана на България по темата, надявам се приложението да бъде в полза на всички пациенти. То ще работи на месечна или полумесечна база, а догодина ще се получава и на моментна база, тоест ще се вижда когато някой влезе във вашето досие и допълни нещо. В последните няколко месеца активността на пациентите е изключително висока, подават се много сигнали, свързани с нарушаване на техните права“, обясни Салчев.

По думите му има около 2000 контрольори, които работят със свои алгоритми  при подаване на сигналите. По този начин се прави ежемесечна оценка на риска къде какво се случва.

На срещата председателят на Българския лекарски съвет д-р Иван Маджаров посочи, че е важно парите да следват пациента, а не обратното.

"Трябва да се контролират лошите практики, за да се даде шанс на добре работещите колеги. Тази диспропорция, която се създаде през годините, да има привилигировани специалности, се случи изкуствено. Колеги не се специализират в дадена специалност, защото виждат, че тя е безперспективна. Именно това трябва да бъде прекратено. Важно е да преследваме еднакви цели“, каза Маджаров на срещата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?