Следвайте ни

Шефът на НСО нахока МВР за медсестрите, ГЕРБ видя акция на БСП

viber icon

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев нахока МВР, че не е съдействало за драмата с протестиращите медсестри, барикадирали се в в бившия Партиен дом.

"За първи път НСО работи с такова събитие тип отвличане или терористичен акт, помолих за съдействие органите на МВР, но останахме сами", оплака се Станчев, след като приключиха преговорите с протестиращата медицинска сестра Бойка Анастасова, която час и половина стоя на прозорец на сградата, където заседават парламентарните комисии

Тя твърдеше, че била блъскана и удряна вътре в залата и затова е излязла на перваза. След преговори с шефа на НСО , продължили около час и половина, в крайна сметка всичко приключи без инциденти и Анастасова влезе в залата.

На мястото е имало психолози от НСО, но искането било МВР да прати по-качествени, уточни Станчев. 

По думите му сградата на парламента е била окупирана от 5 жени, които си носели и храна. Сестрите влезли на заседанието на Здравната комисия нормално, но след приключването й не са пожелали да излязат.

"Към 20 часа едната от дамите ме предупреди да не се приближавам до нея, защото ще скочи от прозореца. Спряхме тока на сградата като тактическа мярка. Почти 12 часа опитвахме да разрешим ситуацията. След това седяхме и си говорехме с тях, единственото ми искане бе да не се качват по прозорците", допълни генералът.

Той подчерта, че раната на ръката на медицинската сестра, която се оплака, че е била блъскана и бит, е от одраскване, получено случайно.

"Насилие не е имало", категоричен бе той.

"Мога да ги помоля сега да излязат или да ги предам на полицията. Ще има някакъв толеранс към медицинските сестри, но това трябва да приключи. През цялото време НСО е контролирало ситуацията, но медсестрите не откликнаха на нашите молби и нещата не приключиха в наш интерес", заяви още шефът на държавните охранители.

По-рано социалният министър Деница Сачева заяви, че протестната акция е политическа и обвини БСП. Тя беше подкрепена и от шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която видя целенасочена и организирана провокация.

Дариткова обвини и служителите на НСО, че не са се справили със ситуацията "жена с нестабилно психологическо състояние" да стои на прозореца.

"Беше рисково НСО да оставят жена с нестабилно психическо състояние на прозореца и двама от службата да не могат да се справят със ситуацията", коментира Дариткова, според която случилото се е целенасочена и организирана провокация от страна на медицинските сестри. Тя подчерта, че медицинските сестри не са искали да разговарят с членовете на Комисията по здравеопазване, а само с журналистите.

"Техните действия станаха най-активни, когато можеха да ги покажат по телевизиите. Барикадата на прозореца се състоя в праймтайма на всички телевизии. Снощи една от видните политически деятелки, в чийто инициативен комитет бяха, се появи пред Партийния дом, за да ги подкрепи", коментира още д-р Даниела Дариткова.

Според нея най-големият въпрос, който си поставя е дали отговорният за НСО смята действията на сестрите за адекватни. Д-р Дариткова обърна внимание, че двама от гардовете не са могли да се справят с медсестрата.

"Ситуацията е изключително неприятна. Смятам, че трябва да се търси диалог, но в никакъв случай не трябва да се толерират действия, които са извън законите на страната", допълни председателят на здравната комисия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче заяви, че просто са подкрепили протеста на медицинските сестри за по достойно заплащане и попита дали още вярват на премиера Бойко Борисов, който миналата година обеща 50 млн. лева за по-големи заплати.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?