49
Следвайте ни

Шефът на КЕВР готов да съди Кирил Петков: Или е неинформиран, или е некомпетентен

КЕВР предупреди за сериозен скок на тока и парното след падането на мораториума

viber icon

"Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил Петков и политици от управляващото мнозинство). Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две нещо - или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята."
Това заяви днес председателят на Комисията и водно регулиране Иван Иванов пред БНР, като така задълбочи тихата война между правителството и регулатора. Иванов говори за обвинението на Петков, че КЕВР е вдигнала цените на газа с 30% за януари с политически мотиви без да го съгласува с правителството.

Тогава премиерът обясни, че според него КЕВР не си върши работата и не защитава публичния интерес, защото точно в момента на вдигането цената на газа на международните пазари е намаляла. 

"Решението на КЕВР не беше обсъдено, то се взе на закрито заседание и определено беше изненада. Още по-голяма изненада беше, че увеличението ще е с 30 на сто. Това решение показва някакво ниво на преднамереност. Може би не капан към новото правителство, но със сигурност не добра защита към крайния потребител", обяви тогава Петков. 
Регулаторът обаче се води независима институция и няма такива задължения. Днес Иванов дори обяви, че бил стъписан от обвиенията на Петков и заради това изчакал няколко седмици преди да коментира. 

Той потвърди и че вече е информирал Европейската комисия и неправителствени организация за намесата и за това "какво се случва в българската енергетика". 

Иванов подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков било в грубо нарушение на този принцип на независимост:

"Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този период, и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат. Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад".
По думите му "не може премиерът да заявява, че КЕВР не си върши добре работата":

"Ако има някакви нарушения в Комисията, премиерът има възможността да сезира ДАНС и ако тя не открие никакви нарушения, аз съм готов като председател на КЕВР да заведа дело за клевета".
Иванов обясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията:

"От две години насам, след подписване на анекс 13 между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", всеки месец цената на газа се актуализира - в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна".

По темата за наложения от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата председателят на КЕВР изказа мнение, че това нанася тежка вреда.

"Мораториумът смачка едно много добро решение на КЕВР. ... Използвахме регулаторни инструменти и натрупани средства във фонда "Сигурност на енергийната система" и от 64% по първоначалните изчисления на цената на тока, ние намалихме това увеличение на 11,5%.

Според него рязкото поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Той посочи, че няма обяснение защо правителството не иска да направи това.

Председателя на регулаторната комисия предупреди и за драстично поскъпване на тока и парното за домакинствата след падането на мораториума (засега той е до 31 март). Ако правителството не предприеме спешни стъпки за компенсиране потребителите, ще плащат много по-високи сметки.

 Поскъпването на тока и парното за бита след мораториума ще е по-високо от предвиденото
Според Иванов новите управляващи изчакват да се смени ръководството на комисията и темата да се обсъжда със следващото. Той обаче е категоричен, че време за изчакване няма, предава NOVA.

Със служебният премиер Стефан Янев е обсъждана и възможността ДДС да се намали от 20% на 10%, но според Иванов настоящият Кабинет се е отказал от тази стъпка. Иванов постави въпроса защо без никакъв анализ беше наложен мораториума, а сега тепърва ще се прави анализ, за да се търсят мерки за овладяване на поскъпването.

„При такова административно задържане на цените следва тяхното бързо повишаване, защото през тези 3 месеца цените и на електрическата енергия и на природния газ се повишават“, напомни Иванов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

боян

боян

09.01.2022 | 19:21

смешник, от колко години си на тоя пост и нищо не си направил полза роду, махай се!!!!

Отговори
2 3
Царят е гол

Царят е гол

09.01.2022 | 14:42

Високо е нивото некомпетентност. Не знам какво и къде е учил, но има ужасяващи празноти в познанията на КП. Абсолютен головодник, то не бяха мостове на Дунав, намерението за назначаване на наши прокурори, сега и КЕВР, Булгаргаз, семейните назначения. Ужас някакъв. И всичко това, за толкова кратко време.

Отговори
9 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?