Следвайте ни

Шефът на Апелативния спецсъд със своя версия за закриването му

viber icon

За 10 години съществуване миналите през Апелативния специализиран наказателен съд лица, обвинени за организирана престъпна група, са над 2000. От тях близо 1700 са осъдени, а почти 400 са оправдани. Това обяви председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев в интервю по Нова тв по повод искането на повечето партии в парламента за закриване както на спецсъдилищата, така и на спецпрокуратурата. Според тях то е неефективно, използва се като "бухалка" за разчистване на политически и бизнес сметки.

"Двете решения на Конституционния съд са, че в специализираните институции няма нищо извънредно. Както от гледна точка на законите, по които правораздаваме - те са същите, по които работят общите съдилища, така и относно кадровия подбор, който се осъществява по идентичен начин. Но по-важното е, че за десетте години от нашето съществуване, няма нито един съдебен акт, който да е постановен по други мотиви освен чисто юридически и няма нито един съдебен акт, който да е отменен от върховната инстанция на основание, че не сме спазили принципите за обективност и безпристрастност", заяви Ушев.

"Статистиката е, че около 20% от лицата, които са подсъдими, са оправдани. За какво извънредно правосъдие говорим? По-голямата част от актовете ни преминават успешно инстанционния контрол през ВКС, което говори достатъчно ясно за нашата ефективност", коментира още Ушев.

"В публичното пространство се говореше за професионалните качества на магистратите, които работят при нас. Всички тези хора са минали законоустановени конкурсни процедури пред ВСС, за да бъдат назначени като съдии в Специализиран наказателен съд. Нещо повече -тук има допълнително изискване за стаж, за разглеждане само на наказателни дела. Освен това съдиите от Апелативния наказателен съд, са избрани от комисия от Върховния наказателен съд. Като повечето от тях имат над 20 години съдийски стаж", обясни Георги Ушев.

Според него идеите за закриване на спецсъдилищата се появили, след като някои лица станали подсъдими.

"Тези въпроси започнаха да се поставят след прехвърляне на подсъдността за така наречената корупция по високите етажи на властта на Специализирания наказателен съд. И след постъпилите при нас дела с подсъдими лица - твърде заможни, така да кажем. Тогава всъщност се появиха такива идеи за закриването ни. В контекста на обсъжданата съдебна реформа, която се подготвя, и този законопроект за промени в Закона за съдебната власт мога да кажа, че той предвижда единствено механичното закриване на специализираните съдилища, на специализираните институции като цяло, без обаче да предвижда заместващ механизъм за борба с корупцията по високите етажи на властта, за разглеждане на делата за организирана престъпност, каквито именно бяха препоръките на Европейската комисия през 2009 и 2010 година", коментира Ушев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бая версии имате да плащате Ушевци

Бая версии имате да плащате Ушевци

25.07.2021 | 22:13

То и присъдите на този съд са версия на присъди А да пуснеш по съдебната пързалка 400 човешки съдби отделно близки приятели колеги и скромно да заявиш че в последваща по горна инстанция са били оневинени си е изказване на версия на съдия А такива Ушати версий на съдий до стената и разтрел за да няма версий и версиии

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?