Следвайте ни

Шеф готвачи показаха "висш пилотаж" за деца с интелектуални увреждания

viber icon
Осем от най-добрите майстори-кулинари на Пловдив изнесоха уникално готварско шоу в Седма палата на Панаира в петък вечерта. Шеф готвачите показаха висш пилотаж в гурме изкуството на благотворителна вечеря, посветена на децата с ​интелектуални затруднения
.
В демонстрацията се включиха шеф-готвачите Росен Чакъров, Слави Колибаров, Явор Калинин, ​ ​
Николай Николов, Пламен Петров, Анастас Георгиев, Георги Лефтеров и Тихомира Терзийска.

Менюто се състоеше от млечен терин върху карпачо от мариновано червено цвекло, с хрупкава пикантна брускета и микс микро салати с меден дресинг, картофено суфле с течен център от моцарела върху консоме от грах с пепел от манатарки и чипс от праз, бавно печен свински джолан с мармалад от червен лук, мус от тиква и печен кестен и пуширана круша пълнена с мус от горгонзола, обвита в хрупкав черен шоколад върху гореща карамелена лава черен пясък от дехидратиран шоколадов мус и есенни цветя. Ястията бяха поднесени с вино, съчетаващо най-добре изисканите вкусове.

Десетки пловдивчани присъстваха на благотворителната вечеря и направиха дарения за „Паралелен свят“ – сдружението на майки на „невидими деца“. Официален гост на събитието бе консулът на Р Турция в Пловдив - Мурат Мухаджъроглу.

​"Бяха събрани над 2800лв, с които ще подпомогнем дейността на центъра и сме много щастливи, че толкова хора се отзоваха с отворени сърца! ​През 2010 седем майки се обединихме в „Паралелен свят“ и решихме, че ще направим живота на децата си много по-достоен и ще се борим за тях. Днес вече сме 60 майки в организацията. Най-голямото ни постижение е, че децата ни учат в масови училища и там разкриват своите таланти и възможности“, заяви председателят на сдружението Кремена Стоянова.

Тя допълни, че децата с особени интелектуални възможности наистина имат шанс да полетят. „Нашата роля е не да им подрязваме крилата, а да им помогнем да полетят, както птицата помага на малките си да започнат самостоятелен живот“, допълни тя.

Днес беше открит новия​т​ социален център на „Паралелен свят“ в блок 15 на ж.р. „Тракия“ в града под тепетата. Там те ще се учат да готвят и да усвояват различни професии, както и да се учат на самостоятелен живот.

„Добротата е важна почти толкова, колкото и храната. Ние решихме да ги обединим, за да помогнем на тези, които имат нужда, чрез това, което умеем най-добре – вкусната, качествена храна. Ние сме главни готвачи и ресторантьори и решихме да използваме своята сила за да създадем друга, така жизнено необходима храна – добро, което макар и малко да зареди с енергия и позитивизъм нашето общество.

Храната в чинията е важна за нашето физическо съществуване, но за духовното ни израстване и чувството за общност ни е необходимо повече добрина", заявиха организаторите/ "Пазарджишка Марица"
Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?