Следвайте ни

Шансът за кабинет гасне, ИТН казаха на президента, че са пас ВИДЕО

viber icon

Шансът сегашният парламент да излъчи правителство почти угасна. Това стана ясно още в началото на консултациите на президента Румен Радев с представителите на "Има такъв народ". "Отговорността, която получихте за съставяне на първия мандат не се реализира, явно и политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет", каза Радев в началото на разговора.

Той призова за диалог, компромиси и консенсус, за да се състави редовен кабинет.

Лидерът на ИТН Тошко Йорданов обаче бе категоричен, че партията му няма да подкрепи по никакъв начин опитите да бъде излъчено правителство. 

"Ние опитахме с първия мандат. Бяхме предадени в стредата на разговорите. В крайна сметка в парламента има още 5 партии, които имат 175 депутати, те имат огромно мнозинство да създадат редовен кабинет. Отговорността е в тях. Те отказаха да работят с нас", заяви Йорданов. 

Така той опроверга появилите се твърдения, че Слави Трифонов е наредил на партията си да се откаже от бойкот на опитите за съставяне на правителство. Повод за това стана пост на шоумена във Фейсбук късно вчера, в който той обяви, че ИТН ще окаже пълна подкрепа на президента и служебния кабинет заради заплахата от вълната бежанци от Афганистан.

На практика без участието на ИТН шансовете да се състави правителство са илюзорни. Затова и Радев настоя хората на Слави Трифонов да преосмислят позицията си.

"Явно това ще бъде обект на трудни диалози и консенсус, но все пак ви окуражавам да опитате", призова Радев. Той отново напомни, че парламентът има отговорности и трябва да свърши неотложна работа, като най-малкото да актуализира бюджета и да се отнесе с отговорност към Плана за възстановяване и устойчивост.

Според Йорданов наболелите за страната проблеми могат да се решат и без редовен кабинет. "Факт е, че страната е изправена пред поредица от кризи, но на КСНС вчера стана ясно, че те могат да се решат в парламента, без правителство. Вие казахте, че ще забавите втория мандат, за да може парламентът да свърши някои важни неща", обясни той.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще предложат кабинет начело с Даниел Митов, но ще върнат веднага мандата. Левицата вече декларира, че ще предложат служебното правителство да остане начело на държавата, ако третият мандат стигне до тях.

 Без гласовете на "Има такъв народ" обаче БСП трудно ще реализира идеята си, защото може да разчита на подкрепа само от коалицията на Мая Манолова и "Изправи се БГ!Ние идваме!". 

Това означава, че почти сигурно ще се върви към нови извънредни избори през октомври.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

17.08.2021 | 16:23

Е, другарю Радев, време е да си признаеш провала!Стига с опростачените опити за съсипване на България!

Отговори
11 7
Чистене

Чистене

17.08.2021 | 14:46

Щом народа разобличи Воля, “патриотите” и ВМРО, има шанс и за ИТН. Фалшивите се издават.

Отговори
12 3
Таки

Таки

17.08.2021 | 16:45

По скоро предстой разобличаване на Мая Манолова и Христо Иванов, за да се види #КОЙ е реалния председател!

Отговори
7 5
Народопсихолог

Народопсихолог

17.08.2021 | 13:55

Няма как българския народ да избере добра форма на управление. Той е много малък , но много прост политически. Справка - виж за какви идиоти гласува.

Отговори
19 1
Джони

Джони

20.08.2021 | 10:20

Е как да не гласува, след като му казаха, че това е НАЙ важното нещо в живота му.

Отговори
1 0
Ваня Митева

Ваня Митева

17.08.2021 | 13:08

Аз отдавна си мисля за референдум в който българския народ да отговори какъв вид управление иска. В този вид парламент ; президентско управление или парламента с мажоритарен вот. Аз съм повече дясно ориентирана . Но ми се струва правилно за 5-10 г да се смени управлението ни с президенско такова. Такова управление е доста ляво ( поне така си мисля), но с един десен президент като Петър Стоянов везните ще са равни. Защо си мисля за подобна промяна , със всички новости и проблеми които са прага на страната ,мисля ,че трябва да се съберем в едно цяло. В сегашната ситуация не виждам как. После аз лично много харесвам Румен Радев като президент , но везната ще се наклони или поне ще изглежда така .А и десните няма да са съгласни. Ако съм слушала правилно един професор който твърди ,че в България се размива ляво и дясно и все пак ще се получи някакво разделение . Навсякъде чета само какво не се прави и решения никакви . Едно едно такова от човек със средно образование . Дообеснявам за да се знае ,че все пак не съм много наясно ,може и да греша. Тук също е под въпрос Г-н Президента Стоянов дали ще се навие .

Отговори
4 16
Социална динамика

Социална динамика

17.08.2021 | 14:28

Не сте изяснила цел, инициации проект, лидер, елит. Промени иницирани отдолу е разрушение, изчегъртване. Промени инициране отгоре е трансформация, стари фигури пременени като лидери на ново или наистина нови. Решението невъзможно

Отговори
4 1
Театър

Театър

17.08.2021 | 14:36

Работата е там, че дясното е много, много по в ляво от лявото. Ако имаше у нас лустрация, положението щеше да е друго.

Отговори
8 0
Оффффф

Оффффф

17.08.2021 | 14:55

От такива тъ. пи миси. рки като теб е на тоя хал държавата

Отговори
5 1
Оффффф

Оффффф

17.08.2021 | 14:57

Ваня. Митева разбрали каква си

Отговори
4 1
Гендерна идентичност

Гендерна идентичност

17.08.2021 | 12:18

И НДСВ 3 Трифонов очаквано се срина, както НДСВ 2 Борисов. И стари примадони ще спасяват краха. Проблем е, няма лява партия в България в идещия социален взрив

Отговори
8 10
Репортаж

Репортаж

17.08.2021 | 11:48

герберски тролове са налазили днес форума и плюят ли плюят

Отговори
10 21
БИБЛИОТЕКАРЯ

БИБЛИОТЕКАРЯ

17.08.2021 | 11:38

Поредните ДпС / ДС / подлоги. След провала и износването на греб ни трябваха нови ибрикчий, а тези са много добри в тази дейност. Лошото е че се разконспирираха и на другите избори за тях ще гласуват само най- опростачените селяндури и чалгаджий.

Отговори
18 3
ИТН ЦиркаДЖИИ

ИТН ЦиркаДЖИИ

17.08.2021 | 11:14

Тощко, Тошко...изложихте се като кифладжии и вие! Оказахте се и вие част от СТАТУКВОТО - как може да ни предлагате за премиер Малкия Мук - едно от ухилените лица на Тройната коалиция??? Отговори бе!

Отговори
26 5
ИТН МЯРКА ЗА ПРО.СТОТИЯ

ИТН МЯРКА ЗА ПРО.СТОТИЯ

17.08.2021 | 10:28

ДА СЕ МАХАТ ДО ЕДИН ТИЯ МИЗ.ЕРНИ ТВА.РИ ОТ ИТН ....ТО БИВА БИВА ПРОС.ТОТИЯ МА ТОЛКОВА НЕ БИВА... КАК ОНАЗИ ПОГОВОРКА НА БАБА МИ ЧЕ НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СТАНЕШ ЗА РЕЗИЛ Е ВЕЧНА....ТИЯ ОТ ИТН ТАКА СЕ О.КАКА.ХА ТАКА СИ ОГОЛИХА ПРОС.ТОТИЯТА ЧЕ ВЕЧЕ МОЖЕ ДА ИМАМЕ ИСТИНСКА ЕТАЛОН МЯРКА ЗА ПРОСТОТИЯ --- ЕДИН ИТН............ ДО ЕДИН ВЪН... МИНИСТЪР ПЕТКОВ ДА ПРАВИ ПАРТИЯ И ДА НИ СЪБИРА ЩОТО ТЕЗИ СА ОТ.ВРАТИТЕЛНО ПРО.СТИ И НАГЛИ.ДА СИ ВЪРТЯТ КАЗАРМЕНОТО ШОУ НЕ ЗНАМ ОБАЧЕ КОЙ ВЕЧЕ ЩЕ ГИ ГЛЕДА....

Отговори
22 4
Таки

Таки

17.08.2021 | 10:01

Радев се провали и като президент и като човек. С алчноста за пари и постове, създадоха хаус в държата. Работят с компромати и реваншизмът, за да привлекат българския народ, но народа иска честност и работа, а те се провалиха и в това. Немога да разбера до какви висоти, ще достигне наглоста има, до кога комунистите, ще се опитват да вземат властта пред задния вход. Доказах, че немогат да управляват държавата. Във всяко едно министерство е хаус и криза. Искат увеличение на бюджета с по 10 милиона не предвидени разходи към всяко министерство, та това не са ли пари за пълнене на партиините каси!

Отговори
27 17
Лора

Лора

17.08.2021 | 10:24

ХаУс.... и в написаното от Вас. Гледах внимателно репортажа. Не напразно тримата от ИТН стояха повече от минута на фона на портретите на великите българи, които ги гледаха от стената. Към момента нито един политик, нито една партия не правят компромис в името на народа и България. Това, което видяхме, е дипломатичен покер и игра на думи, демонстрация на остроумие, в което липсва здрав разум. ИТН обиждат избирателите си , шикалкавейки така.Те все повече вървят в посока на това, да отстояват да бъдат еднолично управляващи, приемайки всяко различно от тяхното мнение за предателство. Новоизлюпени политици без опит, различен от сценичния.Жалко и тъжно за България и българите извън страната, ако политическият инат победи здравия разум.

Отговори
21 6
Тиква

Тиква

17.08.2021 | 14:48

Да не би да си държи пачките в спалнята, бе суджук.

Отговори
3 7
Веско

Веско

20.08.2021 | 17:39

А ти може ли да поджвакаш моя суджук?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?