Следвайте ни

Сериен убиец от Хасково умря от инфаркт

viber icon

Делян АВРАМОВ, Марица

Серийният убиец от Хасково Недялко Димитров - Момата умря от инфаркт.50-годишният сеяч на смърт е издъхнал в Университетската болница в Стара Загора през нощта срещу сряда. Сред престой при усилено строг режим в пазарджишкия затвор от няколко години Момата е старозагорска килия. Той излежава 4 доживотни присъди за убийства. 

Дежурните надзиратели разбрали, че Момата има здравословен проблем в килията си и веднага извикали линейка от Спешния център в Стара Загора. Медиците установили инфаркт и хоспитализирали затворника. Той се преселил в отвъдното, докато докторите се опитали да му поставят стент

В началото на 2014 г.. рецидивистът негодуваше, че е осъден на доживотен затвор без право на замяна. Според него присъдата му би трябвало да бъде максимум по 15 г. на труп. "Ако имаше смъртно наказание, нямаше да убивам, а само да режа крака и да вадя очи“, рече Момата в телевизионен ефир и сетне добави: "Е..ал съм ги и боклуците, ще ги трепя и излежа, ако ще съм до края на живота си в килията – по-добре е да има смъртно наказание и да ме утрепят!“
Зловещите дела на Недялко Момата започнаха да се разплитат след двойния разстрел
на семейство Бейтула и Неврие Махмуд в Димитровград. На 1 декември 2008 година привечер компания от петима пие кафе в местния бар "Спейс". Единият от събеседниците, 28-годишният тогава Иво Нинчев - Дебелия, напуска бистрото крайно уплашен и звъни в местното РПУ. "Искат да ме убиват", заявява обърканият и паникьосан млад мъж пред криминалистите.
В оредялата с един компания са Недялко Димитров - Момата, 19-годишният му интимен приятел Петър Атанасов - Пепи, 29-годишният Диян Кирев и 40-годишният Тодор Кръстев - Шопа. Следва изходящо повикване от телефон 0889218170. Момата започва да говори с 29-годишния Бейтула Махмуд.
След излизането си от затвора на 18 юли 2008-а Тодор Шопа свързва Бейтула с Недялко, а той му помага да продаде 3 автомобила. "Обещах му, че мога да му намеря фалшиви евро, лични карти и шофьорски книжки и пистолет. Дължеше ми 4800 лева, уговорихме се да отида да си ги взема", разказва по-късно Сеяча на смърт пред разследващите. В10,30 часа вечерта групата от "Спейс" паркира пред дома на Бейтула с „Мерцедес”-а на Нинчев.
Малко по-късно с „Мицубиши” пристига и бъдещата жертва със съпругата си, 19-годишната Неврие. На входа на апартамента на първия етаж е вързана коза за идващия Курбан Байрям. В предверието на жилището Недялко и Бейтула започват да се карат. В джоба си Момата държи 7,65 милиметров "Браунинг" със зареден пълнител и патрон в цевта. Според балистичната експертиза извършителят вади оръжието със саморъчно изработен заглушител и гръмва от упор в лявото слепоочие Махмуд. 

След шума Неврие отворила вратата на спалнята и се развикала. Скочила на леглото и се завила през глава. "Тя просто попадна на неподходящото място. Започна да вика, затова я убих.. После се чудех дали да взема златото, което беше по Бейтула, за да го продам, но се отказах и си тръгнах", разказва убиецът с ледено спокойствие пред разследващите и в съдебната зала. Бейтула издъхва на място, а жена му 3 дни по-късно в пловдивската неврохургия. 

След двойната екзекуция на младото семейство Момата се изнася до димитровградското село Скобелево. Там той и любовникът му Пепи слизат, за да провървят 12 километра до Чирпан, откъдето се качват на влака до Стара Загора. По клетката на мобилния оператор те са локализирани в града на липите и закопчани на следващия ден при авера на Момата Николай Иванов - Кольо Лъжеца. Любовниците вече са си купили билети за Варна, където трябвало да се видят със Стоян Петров. Серийният убиец се познава с жителя на морската столица от началото на 2004 година, когато той му подава информация за богата жена в село Аврен. Килърът и съучастникът му Владимир Грозев нападнали жената, завързали я и след принуда и отнели сума между 4000 и 5000 лева. Връзката с Петров се задействала и след излизането от затвора на момата през лятото на 2008-а. Тогава той отива първо при Стоян. Варненецът е замесен в отвличането и убийството на бургаския бизнесмен и собственик на фирма "Гранити” Стоян Стоянов. Физическите екзекутори на Стоянов са Манол Хаджиев-Индианеца и Златко Калайджиев. „Манол Индианеца много се разприказва за милионера”, казал Стоян Петров на родния Чикатило и го наема да очисти Хаджиев и Калайджиев. Петров заблудил по телефона Индианеца, че има обект за свитване. Срещата с Недялко Момата била в село Казашка река. Хаджиев пристигнал с астрата на любовницата си Неджие Хасан Хюсеин от бургаското село Трънак./МарицаОще от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?