Следвайте ни

Септември топъл поне до средата

viber icon

Най-високите температури за септември ще са 31 - 36 градуса и се очакват през тази седмица, прогнозира синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева пред "Фокус“. Според нея през месеца температурите ще са около и над нормата. 

"Валежите също ще са около и под нормата, като се има предвид, че валежните норми през септември не са много високи. За равнините те са между 30 - 50 л/кв. м, а за планините - между 50 и 80 л/кв. м", обясни тя. 

Повече дъжд ще има през втората половина на септември. 

"Най-ниските температури, които очакваме, ще са между 2 и 7 градуса и ще са през втората половина на месеца. През първата половина не очакваме ниски температури, които да доведат до образуване на слани", допълни Стойчева. 

Тя отчете, че през отминалия август не е имало екстремно високи температури. 

"Най-високата температура, измерена в България досега е била 44 градуса, а това лято не живакът не отчете повече от 40 градуса. Температурите през август бяха най-често 33 - 38 градуса, които са по-високи от обичайните, но в никакъв случай не са екстремни", обясни тя. 

Най-високата температура от 38 - 39 градуса е измерена в Сандански. 

"Високи температури имаше и в Дунавската равнина до 38 градуса в районите на Русе и Видин. По-ниски оставаха температурите по Черноморското крайбрежие. Най-често те бяха близки около 30 градуса заради влиянието на морето“, допълни още синоптикът. 

"Факт е, че август беше сух и имаше продължителни дни, в които температурите се задържаха над обичайните, но това също не е необичайно“, подчерта Стойчева.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?