Следвайте ни

Семейство издирва сина си, изчезнал при пороя в София

24-годишният Валери страда от аутизъм

viber icon

Семейство от София издирва едно от децата си, изчезнало след пороя преди дни. 24-годишният мъж страда от епилепсия и аутизъм. Той  изчезва докато родителите му и брат му отводняват наводненото си жилище.

От 2007 година семейството обитава  общинското жилище в столичния квартал "Борово". А ужасът в нощта  на бурята за тях се оказва двоен  -  24-годишният им син Валери, който страда от аутизъм и епилепсия изчезва от дома им докато водната стихия унищожава всичко в жилището. „В суматохата и следствие на бедствието той е напуснал жилището и съответно го обявихме за издирване.  През прозореца на една от стаите, която използваме за почивка е излязъл, височината е около 1,80 метра. Той е толкова и висок”, обясни Петя Янева, майка на Валери.

Тя е безработна от 6 години. Тя се е посветила изцяло в грижите на болното си дете, което  е с 95% инвалидност.  Тя е и негов социален асистент.  „Той не може да съществува без придружител. Не може да се пази, няма чувство за самосъхранение. Медикаментите, които трябва да взима на точно определено време за да не направи гърч. Нужни са му медикаментите да не получи пристъп. Може във всеки един момент да го получи, а къде ще се получи, не зная. Той обича да се вози в градския транспорт , предполагам че това ще прави докато не се случи инцидент или докато не бъде установен като личност, в следствие на обявяването му за издирване”, поясни Петя.

Другият син в семейството –Йоан, също се притеснява за брат си. 18-годишното момче помага на родителите си за изхранване на семейството като работи в столичен храм.   „Помагам в храма за движение на "Светия кръст Господен" в "Лозенец". Там свещениците ми помагат и финансово и духовно. В службата помагам. Или с пеене, помагам с каквото мога”, сподели братът на Валери Йоан.

От началото на пандемията  бащата на изчезналото момче също е безработен. Семейството живее с почти 700 лева месечно, от които 120 лева отиват за общинския наем. Постъпленията в семейният бюджет са основно от социални помощи . А дни след наводнението родителите и братът на изчезналото момче продължават да се борят с последиците от пороя.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Жулиета

Жулиета

10.07.2020 | 23:52

Моля, журналистите да обмислят по-добре заглавията на публикациите си! Как така някой ще страда от АУТОПСИЯ?! ЩО ЗА НЕВЖЕСТВО!... ДАНО МОМЧЕТО БЪДЕ НАМЕРЕНО!

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?