Следвайте ни

Село Чавдар е сбъдналото се българско чудо, Света Петка го закриля

Едно българско селце, което показа как чудесата се случват стига да искаш, да вярваш и да обичаш

viber icon

Нали ги знаете? Онези селца, чиито снимки ни карат да въздишаме и да мечтаем. Китните, красивите, подредени и чисти. С усмихнатите, приветливи и гостоприемни хора... Да, да, ще кажете - швейцарски, австрийски... И не само. Имаме ги и ние. Не са много, но ги имаме. И едно от тях е село Чавдар, за което преди повече от век д-р Васил Радославов казва: „Ако има рай на Земята – това е България, ако има рай в България – той се намира тук“.

Ще намерите това живописно кътче само на около 70 км от София, пътувайки на изток по Подбалканската линия, и на 120 от Пловдив.. Сгушено между полите на Стара планина и Средна гора, село Чавдар те пренася в един друг свят. Там, където се чувстваш спокоен, дишаш дълбоко и се усмихваш. Боядисаните бордюри, почистените улици и тротоари, които са отделени с розови храсти, градинките, детските площадки... Това не е България. Напротив! Това е България! Истинската. Нашата. Онази, която трябва да бъде и която можем сами да направим. 

Как успяха в единственото населено място на една от най-малките общини на територията на България? Трябва ти един кмет с голямо сърце, общински съветници с много идеи и хора с амбиции, вяра и мечти. И много любов.

В Чавдар за политика не се говори, партии не се обсъждат

Там хората имат цел и я следват – да направят своето местенце възможно по-добро за живеене. И го постигат.

Всичко започва през 2003-та година, когато на кметския стол на село Чавдар сяда Пенчо Геров. Той бързо осъзнава, че с труд, желание, постоянство и...еврофондове може да превърне това великолепно кътче от природата в привлекателна дестинация за туристи от цял свят. Преди година 82-годишният Геров се оттегли от управлението на селото, в което живеят над 1500 човека, предавайки щафетата на младия Григор Даулов, на който предстои нелеката задача да продължи мисията на своя предшественик и да надгради постигнатото до момента. А то никак не е малко.

Пенчо Геров предаде щафетата на Григор Даулов навръх Архангеловден миналата година

Влизайки в Чавдар, няма как да не ви направи впечатление, че няма и педя необработваема земя, а центърът на селото те кара да се влюбиш – изкуствени езерца, шадравани, фонтани, дървени мостчета, цветни лехи, добре поддържани храстчета и дръвчета, свободна WiFi мрежа, видеонаблюдение... Пари от Европа са влизали, но с просто око се вижда и къде са отивали. И затова всеки, който посети Чавдар, със сигурност ще се върне там...

А това, което прави дестинацията интересна за туристите е съчетанието на разнообразни забележителности и атракции, които могат да задоволят и най-претенциозния и взискателен гост.

В село Чавдар, което е наследник на най-старото население обитавало Средногорието преди повече от 7 хиляди години може да се насладите на културно-исторически, събитиен, планински и религиозен туризъм. 

И ако, за да разгледате световнозвестните каменни фигури Стоунхендж, замъка Уиндзор, водопада Ниагара и наклонената кула в Пиза ще са ви достатъчни няколко часа, то за Чавдар ще са ви необходими дни. 

Село Чавдар има пълни право да се нарече рождена люлка на човешката цивилизация в Средногорието

Край него е открито уникално селище от времето на най-ранната праисторическа епоха и именно тези находки служат като основа за изграждането на Археологически парк „Тополница“. В него има открита сцена, покрит кът за гости, магерница, заведения за хранене и спортно-туристическа атракция, работилница за каменни и керамични изделия, но „перлата в короната“ определено са четирите неолитни жилища, които предлагат на гостите уникалното преживяване да се върнат 7200 години назад във времето и потапяйки се в бита на нашите далечни предци, да останат да преспят в някое от тях.

Част от парка е и уникалната зона за отдих в местността „Света Петка“, от която се открива неповторима гледка към околните планини. Там е изграден и храм на Света Петка Българска, която е покровителка на Чавдар и легендата твърди, че тленните останки на светицата са пренощували на хълма при пренасянето им до Търново през 18 век.

В непосредствена близост до входа на село Чавдар се намира и храма „Свети Георги“, а една от най-старите сгради е църквата „Св. Архангел Михаил“, която е построена през 1883 година и се отличава с изключителни стенописи и дърворезби.

Отивайки в Чавдар

не бива да пропускате да видите и природния феномен „Казаните“, които се намират на река Беререй

и представляват пет малки водопада, разположени между три огромни скали, свързани верижно чрез големи дупки с диаметър пет метра. Всяка следваща е по-голяма, като реката се влива от една в другата. Все едно джакузи след джакузи. В течение на хиляди години водата е падала върху скалите и така са се образували скални котли. Водното пръскало се спуска от 15 метра, а водата е ледена и бистра. Гледката е опияняваща, а това е и единствената природна забележителност от Средногорието, включена в Националния регистър на природните красоти.

Връщайки се в Чавдар няма как да подминем и да не посетим най-новата придобивка на селото. В центъра, близо до прекрасно подредения и поддържан площад се намира първия (и може би единствен до момента) по рода си у нас интерактивен фолклорен център. В него се съхранява местното културно наследство, дигитализира, експонира интерактивно представя фолклора и културните традиции, знания и умения като памет и жива практика.

И ако все пак се чудите кога да гостувате в село Чавдар, то спокойно може да съчетаете разходката с посещение на някой от празниците и фестивалите, които се организират там, като най-известните са: Пеене на пръстените, Вайдудула, Еньовден, „Да запеем заедно песните на Средногорието“, Национален фестивал на старата градска и шлагерна песен „От небето идва любовта“, Кукерски фестивал „Сирница в Чавдар“, Празник на плодородието...

Тръгвайки си от Чавдар, ние вярваме, че вълшебствата се случват. Стига силно да желаеш и да вярваш. И вярваме, че отново ще се върнем в това прекрасно местенце с усмихнати и гостоприемни стопани...

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?