Следвайте ни

Секретарки в листите! Нищо ново под слънцето

viber icon

Дамите от кабинетите на бившите партийни величия бяха сивите кардинали на соца. Николина Попова остана вярна до гроб на Тодор Живков,  Ангелина Горинова се прочу с тузарския си апартамент.

Секретарките вече са на мода не само на местния вот, когато избираме общински съветници, но и в листите с кандидат-депутати. На тези добре организирани и отговорни дами залагат дори от ГЕРБ. И в това няма нищо изненадващо.  

Сериозната роля на секретарката в управлението у нас се налага още по времето на соца. 

И до днес се носят митове и легенди за влиянието на секретарките на бившия Първи над него и управлението на страната. Още навремето те са наричани под сурдинка  „сиви кардинали“, тъй като знаели тайните на Тодор Живков и от тях треперели дори членове на всемогъщия ЦК на БКП.

Първата секретарка на Живков е Николина Попова.

Предана и дискретна, тя е неотлъчно до Първия цели 32 години - от 1954 до 1986 г. До смъртта си през 2002 г.  пази реномето на Тато.  Проговаря за отношенията си с Живков едва на смъртния си одър.  „Уважаваше ме и ме ценеше. Имам хубави спомени, беше добър човек. Сутрин никога не пропускаше да пие кафе със сътрудниците си, включително и с мен. Беше много внимателен. Не пропускаше да ни поздрави за 8 март. За 25-годишнината от народната власт той подари на всичките си сътрудници по един хубав часовник“, разказва в последните си дни Николина.

Ангелина Горинова е известна като несменяемата секретарка на Тато. Още като много млада тя изземва цялата кабинетно-административна власт и пази достъпа до Първия по-вярно от куче. Дори на суперсекретния му телефон - "петолъчката", винаги първо се чувал нейният глас. Дали между шефа и секретарката някога е имало роман, остава загадка. Но е факт, че Живков винаги е имал респект от нея.

Така тя успяла да издейства топло място за мъжа си в прословутото Първо главно, където той получил и генералски чин.

Освен това Горинова уредила семейството с къща в престижния квартал Лозенец, където съсед й бил друг Татов любимец - Милко Балев.

Единственият син на Горинова - Камен, красавец и бонвиван, често създавал грижи на влиятелната си майка. Разбил не едно женско сърце, по него хлътнала до уши дори Татовата внучка Евгения. 

Днес семейство Горинови живее в чужбина. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Zax

Zax

19.03.2021 | 11:41

Днес семейство Горинови живее в чужбина. Не бих се учудил, ако са в САЩ. Много интересно. Никой от номенклатурата и комунистическата върхушка, не изпрати децата си в Русия. Странно. Сърцето в Русия, децата в Америка.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?