Следвайте ни

Сеизмолог обясни има ли риск от мощно земетресение в България

viber icon

Няма опасност за България след близо 100-те труса, разлюлели вчера централната част на Гърция. Това обясни обясни сеизмологът Емил Ботев в ефира на NOVA.

Тези земетресенията не представляват сеизмичен риск за нашата страна - те не могат нито да активират огнищата в България, нито в близките до тях зони, тъй като се намираме на на над 200 км тях, допълни експертът.

През последните дни сеизмологичната актаивност в южната ни съседка е изключително динамична. Силен трус разтърси Лариса преди дни, земетресението е усетено на места и у нас. След него в Гърция продължават вторичните трусове. В четвъртък вечерта също имаше земетресение, което е било усетено по високите етажи от единични хора в района на Сандански.

„Сеизмичната активност зависи от свойствата на земната кора, която в случая е в континенталната част на Гърция. Очаква се земните трусове да продължат 2-3 месеца. Те ще се усещат от хората. Тази нощ най-малко десетина труса са усетени от хората в Централна Гърция”, обясни Ботев.

Според него във всички зони, известни у нас със силната си сеизмичност, напреженията са освободени в началото на миналия век. Като най-опасна сеизмологът определи североизточната зона край Шабла.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?