Следвайте ни

СДС са гневни: Поругаха не фасада, а история

viber icon

СДС  пусна гневна декларация, след като снощи централата на партията беше атакувана с яйца и домати. В сградата на Раковски 134 се помещава и НФСБ.

"Снощи група протестиращи поругаха сградата на "Раковски" 134 заради пребиваваща от известно време там партия, част от управляващата коалиция. Тази сграда за поколения българи е символ на демокрацията. От нея, преди 30 години, започна превръщането на България в свободна държава, откъсването й от Москва и връщането й на картата на Европа.

"Благодарение на СДС в момента всеки може да изразява свободно мнението си, да пътува, да избира и да бъде избиран, да протестира, когато не е съгласен и да заявява своите позиции. Хората, които снощи замеряха сградата едва ли са се замислили, че по този начин не изразяват само протеста си срещу управляваща партия, а омърсяват символа на демокрацията в България.
"Раковски" 134  не е фасада, а история. И посегателството към нея, независимо по какви причини, е поругаване на всичко постигнато след комунистическия режим. Ако снощните протестиращи не са се замислили, овладени от еуфорията на колективната безнаказаност, то режисьорите със сигурност знаят какво правят.

Опасяваме се, че искрените протестиращи отново ще бъдат излъгани и употребени от задкулисните кукловоди, които не искат истинска промяна, а смяна на местата във властта. И не само смяна на местата, а промяна на стратегическата ориентация на България от Европа към Русия и Евразия.

Никъде в Европа не се толерират подобни действия. Демокрацията е свобода, законност, но и ред. Конституционното право на протест не трябва да бъде за сметка на гражданските и конституционните права на останалите българи. Държавата не бива да абдикира от своите задължения, когато става въпрос за гражданския мир. Подкрепяме правото на протест, но без блокади и затрудняване на придвижването и нормалния живот на останалите хора. Те също започнаха своя организация и подписка и това можеше да доведе до сблъсъци. Затова намесата на полицията, която успя без сериозни конфликти и ескалация на напрежението да премахне блокадите, заслужава адмирации".

От СДС отчитат, че подкрепят правото на протест, но на искрено загрижените за бъдещето на България хора, а не на тези, "които купуват палатките, доматите и пъдпъдъчите яйца и ги употребяват за собствените си политически цели".

"Платените провокатори само обезценяват смисъла на гражданския протест и противопоставят едни българи срещу други", завършва позицията на Съюза на демократичните сили.

Снимка: dnes.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

СДСар:

СДСар:

07.08.2020 | 15:14

Благодарение на СДС държавата беше разграбена и разпродадена за жълти стотинки - това е единственият исторически факт, свързан с тази сграда и с тази партия!

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?