Следвайте ни

Съдят виновните за взривовете край Петолъчката

Трима отиват на съд по делото за вривовете край Петолъчката преди 6 години.  Това са Десислав Д., Иван П. и Иван Т., съобщиха от прокуратурата. Районен съд - Ямбол е насрочил заседанието си за 1 февруари 2018 г.

Софиянецът Десислав Д. , на 52 г., като едноличен собственик и управител на търговско дружество имал договор с Министерството на отбраната. Той държал и работил с взривни вещества, съставни на и съдържащи се в боеприпаси за зенитно управляеми ракети, но не взел необходимите мерки за сигурност за тяхното унищожаване.

На съд е предаден и 55-годишният Иван П. от София. Той е подсъдим за това, че в качеството си на "Началник производство" в базата, при изпълняван договор между Министерство на отбраната и търговско дружество, което е било изпълнител държал и работил с взривни вещества в бойни части за зенитно управляеми ракети, не взел необходимите мерки за сигурност за тяхното унищожаване.

Третият обвиняем е Иван Т. на 56 г. от София. Той е подсъдим за това, че като проектант на взривни работи в търговско дружество между 20 декември 2011 г. до 02 април 2012 г. е стопанисвал взривни вещества. Те са били в производствено-складова база за боеприпаси, в землището на с. Лозенец.

Припомняме, на 5 юни 2012 г. при взрив в местността Мараш бяха ранени 8 души. Трима починаха. Взривовете продължиха няколко часа.

Обвиненията на Окръжната прокуратура в Ямбол са за причиняване на смърт по непредпазливост и телесни повреди при нерегламентирано унищожаване на боеприпаси.

През лятото на 2012 година експлозия в складовете за боеприпаси край Петолъчката отнеха живота на трима души и нанесоха материални щети за десетки милиони левове.

Костадин Аршинков

Ръководител екип „общество“

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер във вестниците „Пловдивски новини” и „Стандарт“. В „Марица” е редактор и ръководител на екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?