Следвайте ни

Сбогуваме се с Евгений Бакърджиев на 2 юли

viber icon

На 2 юли, петък, е сбогуването с бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев. Опелото ще се състои от 14 часа в столичния храм “Св. Седмочисленици”.

Той почина на 29 юни в болница ИСУЛ, където е бил приет по спешност. Претърпял е операция на стомаха, а през есента е изкарал тежко COVID-19, който влошил хронично заболяване.

Евгений Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София. Завършил е Висшия институт по архитектура и строителство.

През май 1995 година оглави СДС-София. От есента на същата година стана и председател на Столичния общински съвет.

Бакърджиев ръководеше предизборните кампании на Стефан Софиянски за кмет на София през 1995 година, на Петър Стоянов за президент през 1996 година. Бе и начело на Националния щаб на протестите и Националната стачка на Обединените демократични сили (ОДС) за сваляне правителството на Жан Виденов и БСП от власт. Председател на предизборния щаб на ОДС за парламентарните избори през 1997 година. Избран е за народен представител в 38-о и 39-о Народно събрание.

При съставянето на правителството на Иван Костов, Евгений Бакърджиев стана заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Остана в историята най-вече като инициатор и ръководител на разрушаването на мавзолея на Георги Димитров в центъра на София.

В края на 1999 г. бе освободен от правителството по предложение на министър-председателя Иван Костов. През ноември 2001, след двете последователни изборни загуби на СДС през същата година, открито той писка оставките на ръководството на СДС. Скоро след това бе изключен от СДС и основа нова партия – Български демократичен съюз „Радикали“.

С това обаче активното му участие в политиката приключи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Терминатора на Мавзолеят

Терминатора на Мавзолеят

01.07.2021 | 13:08

Тия дърти седесари пукат по на 60+ години, Господ ги накзва за мръсния капитализъм, който натресоха на всички, даже тях самите отнесе!

Отговори
0 2
който иска

който иска

01.07.2021 | 12:20

с камъни от мавзолея...

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?