Следвайте ни

Създадоха първата бордова игра с кауза от еко материали

viber icon

Екологичната фондация WWF в България създаде първата бордова игра изцяло от екологични материали. Играта носи името WheelVille и е насочена към опазването на хабитата на кафявите мечки в България. Те често стават жертва на бракониерство, а човешката намеса за замърсяването на околната среда нарушава естествените им местообитания. Поради тази причина, мечките често се срещат и в околностите на планинските села, което създава конфликт между тях и хората.

Тази година WWF работи по собствена програма за опазването и оцеляването им чрез спасителни акции, които ще се проведат през предстоящия зимен сезон. Те ще са насочени главно към малките мечета, незаконно уловените или към ранена възрастна, навлязла в населено място. 

Бордовата игра за социално предприемачество също ще се включи в каузата, като част от стойността на всяка продадена бройка ще отиде за спасителните акции. 

Днес популацията на кафявата мечка в България е сериозно застрашена. Това е и причината да бъде включена като приоритетен вид в Червената книга на Република България. Като я опазваме се стремим да съхраним крехкия баланс на екосистемите. Гората, нейните обитатели, природата и ние хората – всички сме свързани.“, споделя Иън Джаксън, консервационен директор на WWF България.

WheelVille е подходяща за тийнейджъри и възрастни от 12 годишна възраст нагоре. Целта ѝ е да напомни на играчите значимостта на природните ресурси, които макар и изобилни, са изчерпаеми. Играчите трябва да съумеят да изградят баланс между икономическото развитие и запазването на природата в малкото градче WheelVille. Образователният елемент се обляга на идеологията, че чрез устойчиво използване на ресурсите може да се достигне до развитието на успешен бизнес. Играта засяга теми от сферата на кръговата икономика и просперитета на селските райони по достъпен и забавен начин. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?