Следвайте ни

Със 156 гласа парламентът прие оставката на Борисов

viber icon

Парламентът гласува оставката на правителството на Бойко Борисов. Тя бе приета с 156 гласа "за". Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването, въпреки че бяха в пленарната зала.

"В Деня на конституцията първа точка от дневния ни ред е по конституцията и бях много впечатлен от думите на колегата Ненков, че целта на точката е да унижи българския премиер. И понеже е Деня на конституцията, ще кажа - не може български премиер да бъде унижаван, като се вика пред НС, когато трябва да даде отчет пред НС, да даде оставка пред НС. Това трябва да е въпрос на чест за всеки българин", заяви Йордан Цонев от ДПС. "Не е така за сегашния български премиер, както и за голяма част от министрите и депутатите. Защото конституцията повелява, че цялата власт произтича от народа. Тя ни делегира - ние излъчваме изпълнителната власт и я контролираме. И в Деня на конституцията трябва много ясно да заявим, че властта в държавата трябва да се върне в българския парламент", допълни депутатът от ДПС. И попита колко време премиерът не е идвал в парламента.

Цонев разказа, че помни едни други времена, когато премиер беше един човек, обвиняван в авторитарност - Иван Костов, той беше предупредил, че министър, който си позволи да не отговори на народен представител, да не го приеме, да не се яви, ще му бъде поискана оставката.

Това е неуважение към народното представителство, защото властта му е дадена от народа. Щеше да бъде въпрос на чест премиерът да дойде тук и да връчи оставката си, заяви още Цонев. И обясни, че Борисов има какво да каже, като попита защо делегира непрекъснато права на министри. Той обясни, че има институционална криза в страната, която се изразява именно в липсата на диалог между институциите.

Оставката на правителството на Борисов днес не е просто формален юридически акт. Това е един логичен завършек на вредна политика в последните 11 г., на последователна политика, която уби държавността, разгради институциите, остави България на едно от последните места по доходи, заяви соцлидерката Корнелия Нинова.

Тя предупреди, че тази оставка е само пропукване на модела и предстои много работа, за да бъде отстранен напълно този модел от управлението на страната. Напомни, че в предишния мандат червените са внесли 5 вота на недоверие.

Преди да променим конституцията, трябва да изпълним сегашната, каза още Нинова.

Предстои да гласуваме тази оставка, която някои смятат за подадена. Тя е безвъзвратно закъсняла, тя трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше, заяви Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". И заяви, че Борисов е трябвало твърде отдавна да се е сетил да си тръгне. Той благодари на хората, които се борили за тази оставка.

Има много писания за кризата на българската държавност и тази оставка наистина не е просто формален акт, а трябва да се превърне във вододел, в това властта да се върне в институциите, включи се и Христо Иванов от "Демократична България". Удържането на републиката, удържането на това властта да е публична, а не бащиния, е голямата задача, която народът ни даде, допълни той.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Гоерги

Гоерги

16.04.2021 | 14:05

Да им е честито на БСП и президента, толкова реваха за влас и вече я взеха.

Отговори
1 1
Майна

Майна

16.04.2021 | 13:02

Крадливата БКП ГЕРБ хунта днес отново получи мощен юмрук в дзурлата си комунистическа. Бяха изхвърлени позорно от ВЛАСТА . Сега е ред на всички тяхни кърлежи по администрации и институции. УВОЛНЕНИЕ. УВОЛНЕНИЕ. УВОЛНЕНИЕ

Отговори
14 7
Нали

Нали

16.04.2021 | 12:58

След 12 години, червените боклуци с дружни усилия успяха да се намърдат във властта с трикове и лъжи! Костваше им много напъни и пари на мафията! Много от тях се сдобиха с трайни хемороиди! Браво БОЙКО!!!!!

Отговори
8 9
Славчо:

Славчо:

16.04.2021 | 19:00

Трай, гейко - и теб ще те сайдисаме (за N-ти път)!

Отговори
0 0
бгн

бгн

16.04.2021 | 12:50

На гербаджиите девизът "Работа,работа,работа" се променя и става "Отпуска,отпуска,отпуска".

Отговори
12 6
Vazmyten

Vazmyten

16.04.2021 | 12:45

Kogato govorqt za Bulgariq vsichki temeryti zabravqt che Mustafa, Mumun, Torbalan e v Parlamenta. Tova e pozor nedopustimo predatelstvo.

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?