Следвайте ни

Самоубилият се прокурор Чернаев имал диагноза от психото повече от десетилетие

Викали му Шизото, плашел хората в Бургас и Слънчев бряг

viber icon

Преди дни бе погребан бившият прокурор на Несебър, последно адвокат - Мариян Чернаев, който се самоуби на 5 февруари, прострелвайки се в дома си с ловна пушка. Бил е намерен от съпругата си Петя, също адвокат. Двамата работели в частна кантора близо до дома им, имат две деца. Според материали в медиите, близки и познати „се чудели” защо Чернаев ще посегне на живота си, окачествяват го като възпитан, скромен и учтив човек, добър приятел. Той обаче се оказа с диагноза, меко казано, „противопоказана” за поста прокурор.

Каква е страшната истина зад драмата на 44-годишния Чернаев? Вижте в разследването на "ШОУ" и БЛИЦ.

„Докато беше прокурор, Мариян носеше цялата прокуратура на гърба си. Натоварването беше много голямо и в един момент му дойде в повече, затова и напусна. Некоректно е да свързват името му с корупционни скандали, недопустимо е!”, лицемерно твърдят негови колеги и де факто прикриват истината, като я отклоняват в удобна посока. Всички колеги на Чернаев са знаели, че той е диагностициран като психично болен още през 2003 г. Това са знаели и тогавашният окръжен прокурор на Бургас и зам.-главният прокурор при ВКП, и в Апелативна прокуратура, личи от преписка между институциите. „Уважаеми г-н Манчев - пише до тогавашния зам.-главен прокурор при ВКП окръжният прокурор Емил Христов. - Срещнах се лично с прокурор Чернаев в Центъра за психично здраве-Бургас, Първо мъжко отделение, където същият е постъпил доброволно за лечение на 19 август 2003 г. Проведох разговори с главния лекар на психиатрията – д-р Л. Сайян и лекуващия лекар д-р В. Папазов, както и със съпругата на прокурор Чернаев – адвокат П. Чернаева.

Здравословното състояние на колегата е тежко

Диагнозата при постъпването му, съгласно медицинско удостоверение №870/08.09.2003 г. е Биполярно афективно разстройство. Сегашен маниен епизод. Гневно маниен синдром.” От въпросното писмо става ясно, че Чернаев остава на доброволно лечение в психиатрията поне за месец, че за лечението си плаща сам лекарството „Депакин” на стойност 60 лева на месец, и затова окръжният прокурор моли „по възможност да бъде отпусната сумата от 180 лева”, която щяла да покрие нуждите за лечението му за срок от 3 месеца. /?/

В отговор на писмото, от ВКП отговарят, че цитираме: „Предвид здравословното състояние на г-н Чернаев към този момент, не може да се говори за провеждане на дисциплинарно производство срещу него”./!/ Очевидно е подадена поисканата в първото писмо финансова помощ, защото се предлага и допълнителна, ако е необходимо.

Горната кореспонденция красноречиво доказва, че болестта на Чернаев е била укривана съзнателно от най-високо ниво и, въпреки написаното в медицинския документ - че страда от гневен маниен синдром, той е оставен на поста прокурор.

А за неадекватното поведение на магистрата в района започва да се шушука още през предишната, 2002-ра. Тогава, в качеството си на районен поркурор на Несебър, Чернаев се прочува като разярен хулиган, който безчинства по пазарите на Слънчев бряг и влиза в грозни скандали.

Срещу него са подадени десетки жалби

Търговец го обвинява, че си „напазарувал”, без да плати, 5 тениски от магазина му. Когато си поискал парите, Чернаев го заплашил със затвор. От неадекватното и агресивно поведение на прокурора се оплакал и охранител на платен паркинг, който вдигнал ръце от него, че никога не си плаща. В Слънчев бряг взели да шушукат зад гърба му, като му лепнали прозвището „Шизото”.

Чернаев влизал в схватки и с униформени лица. Наричал полицаите „смотаняци“ и им се заканвал, че „ще им спука задниците”, за капак дори ударил ченге и скъсал пагона на друго. Тези инциденти са записани в полицейски протоколи.

Година след лечението в бургаската психиатрия, за което стана дума, Чернаев е върнат на работа. По-наблюдателните му колеги гледали подозрително на привидната му кротост и ухиленост, защото ексцентричният прокурор продължил с изцепките. За зулумите му почват да пишат разследващи журналисти като Асен Йорданов и Маргарита Михнева, които той дава на съд за обида и клевета. Искът срещу Михнева е бил за 30 000 лева. След продължителна битка в съда журналистката успява да се отърве от присъда, но, както сама разказва, този период й е коствал много нерви. Всъщност, Михнева първа казва в съда, че „царят е гол”, като показва документ с диагнозата на прокурор Чернаев.

Според сегашните изявления на негови колеги, Мариян от доста време не показвал видими поведенчески проблеми. Изглеждал спокоен, часове преди да посегне на живота си ръсел вицове в офиса. Нищо не предвещавало, че ще зареди ловната пушка и ще се простреля показно на терасата на дома си в онзи фатален 5 февруари в 3 следобед. Месец преди това той си купил ново БМВ, имал планове за уикенда, в който дефакто го погребаха. С жена му Петя изплащали кредит, но нямали финансови проблеми и планирали ваканция в чужбина. Чернаеви имали 2 коли и 4 апартамента – един в центъра на Несебър, а останалите 3 – в новия кв. „Черно море”. В декларацията от 2010-а са записани и 4 ателиета. Въпросните декларирани имоти са вписани в данъчните декларации на прокурора от 2010-а насам. Посочено е, че Чернаеви са теглили потребителски кредит от 20 000 евро.

През 2013-та година Мариян Чернаев сам напуска прокуратурата и започва адвокатска практика в една кантора със съпругата си. И до днес остава загадка защо ВСС го оставя само на собственото му решение да напусне, след като още през 2003-а лекари се произнасят за здравословното му състояние, освен с диагноза за психично заболяване, и с уточнението, че

„болният може да извърши престъпление от значителна обществена опасност и представлява опасност за близките си и околните“!!!

По онова време главен прокурор на републиката е Никола Филчев. Чернаев остава прокурор и при Борис Велчев. Очевидно обвинители №1 до 2007 г. не са имали основание да се позоват на психичното здраве на колегата си, за да го отстранят. До 2007-а в Закона за съдебната власт няма изискване за психично здраве на магистратите. Истински парадокс, като се има предвид, че такова се изисква от всеки гражданин за... шофьорска книжка. През 2003-а, както се вижда от документите, зам.-главният прокурор Христо Манчев преценява, че „служебното положение на Чернаев, запазването на личния му авторитет и авторитета на институцията правели крайно нежелателно настаняването му в болнично заведение да стане по реда на чл. 36, ал. 6 от Закона за народното здраве – с решение на съда, предшествано от съответна законова процедура”. И окръжният прокурор на Бургас Емил Христов смята, че би било „много по-естествено и безболезнено“ Чернаев да се лекува въз основа на собственото му съгласие, т.е. доброволно. Нещо повече – Христов набляга на този факт като на вид „имунитет” за дисциплинарно производство срещу Чернаев с думите, че за такова „не може да се говори”…

Докато, както се вижда, самата съдебна система е укривала от гражданите истината за психичното състояние на прокурора, обикновени тъжители се кръстели дали ще имат късмет той да си е „взел хапчетата”. Една лекарка дръзва да запише в експертизата си, че съществува опасност Чернаев „да опорочи лечението и да се дискредитира допълнително пред обществеността“.

От 2007 г. в Закона за съдебната власт вече е записано, че лице, което страда от психическо заболяване, не може да бъде съдия, прокурор или следовател (Чл. 162 ал. 6), но, забележете, въпреки това през 2008-а Мариян Чернаев е атестиран от ВСС с комплексна оценка „Много добра“ и дори е повишен в ранг „прокурор в ОП“. Той остава на работа в РП Несебър поради липса на място в ОП Бургас. Както вече се разбра, миналата година доброволно е напуснал поста и е станал адвокат. Вероятно в даден момент сам е прозрял сериозността на състоянието си, за разлика от висшите магистрати, държали го на поста най-безотговорно.Разследващият журналист Асен Йорданов:
Откровено луд човек беше действащ прокурор с разрешително за оръжие! Няма филтър за психично болни магистрати„Нещата с Чернаев са зловещи! Имаше поредица от публикации и телевизионни предавания за него още преди десетина години. По този невероятен случай имам цяла папка с документи. Как един откровено луд човек може да бъде действащ прокурор с разрешително за оръжие! При наличието и на престъпления от общ характер!... Случаят Чернаев бе потулен, а той изразява чудовищен проблем за цялата съдебна система - че няма филтър за психично болни магистрати!”. Маргарита Михнева:
Маргарита Попова ми разреши да го снимам! Държавата го уби!„Журналистът Асен Йорданов ми донесе в студиото доста интересен видеоматериал с картина и звук. На него беше заснел въпросния прокурор в несебърски нощен бар – как пиян се бие и псува, крещи и раздава нотариални актове. Точно този материал показах в предаването си. Лично Маргарита Попова, която беше тогава говорител на главния прокурор, ми разреши да отида и да снимам в Несебър – тя знаеше за какво става въпрос. Асен Йорданов пък прочете в студиото диагнозата на Чернаев. В нея пишеше, че е човек с тежки психически проблеми, който изпада в особено опасно за околните състояние. Попитах в ефир как може такъв човек да работи като прокурор?! Разбра се, че преди това е бил в Малко Търново, там където минава контрабандата през митницата, всички го знаем. После го преместват в Несебър, където се вихрят най-големите далавери. На мен така ми изглежда, че някои може би дори са се възползвали от болестта на този човек и зад гърба му са си вършили работата. Защото той се държеше така, сякаш не съзнаваше какво върши. Повечето от обвинителните му актове отпадаха в съда, като от определен период нататък се позоваваха на здравословното му състояние. И в същото време прокуратурата го държеше на работа! Това не е ли парадокс?! По време на самото си лечение в психиатрията, Чернаев излиза и отива в София да си купува мерцедес!...

След като разкрих много от неадекватностите му в предаването си, той ми заведе дело. Искът му беше за 30 000 лева – страшно много пари! Съдебният процес продължи много дълго време – близо 6 години тормоз, и накрая го спечелих това дело, но цялата работа, особено от днешна гледна точка, е една тъжна история.

Искам да ви кажа, че аз се срещнах с Чернаев, въпреки че ме съдеше, и разговарях с него. На тази среща аз установих, че той, очевидно когато не е във „фаза”, е един кротък и разбран човек, добър човек! Дори сега, да ви кажа, изпитвам някаква жалост към него. Защото това е било една голяма трагедия за него самия – пряко волята си да се бори със себе си. Страшна е тази битка - да не можеш да контролираш болестта си, да не съзнаваш какво правиш!... И в този смисъл виновни са онези, които са съзнавали на какво напрежение го подлагат и, въпреки това, за да не се разшуми цялата нелепост на ситуацията психично болен човек да заема прокурорски пост, са укривали истината, додето виждате какво се случи… Жал ми е за този човек! И няма да е пресилено да кажа, че в известен смисъл, Чернаев го уби държавата! Държавата до последно използваше този човек и накрая го уби! Лично аз съм разстроена от този факт. Как така се задържа един болен човек толкова дълго време на такова място?! Ясно е, че ще свърши по този начин!... А ако се разровите в обвинителните актове, които е подписвал, кой знае колко идиотщини ще откриете, защото този човек не е осъзнавал свойството и значението на постъпките си, отговорността на своите действия! А много вероятно и е навредил по този начин на нечии съдби! Ето това е също много страшно. И кой ще отговаря за всичко това?!”…


Подготви: Еми МАРИЯНСКА, БЛИЦ

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?