Следвайте ни

Само във ВМА се предлага COVID терапия с кръвна плазма

Лечението е приложено при двама пациенти, от които единият е починал, а другият се подобрява

viber icon

Към момента пациентите с коронавирусна инфекция, на които се прилага терапия с кръвна плазма са само във Военномедицинска академия, тъй като лечебното заведение има собствен кръвен център и възможност да набира доброволци, преболедували с антитела. Това съобщи на брифинга за разпространението на COVID-19 тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той обясни, че лечението е приложено при двама пациенти, от които единият е починал, а другият се подобрява.

Починалият пациент с короновирус е бил с придружаващо заболяване левкемия и на химиотерапия. Вторият пациент, лекуван с плазма, при който има подобрение, първоначално е бил в по-тежко състояние, интубиран.

„За съжаление преди три дни почина единият пациент, който беше в по-леко състояние, но с придружаващо заболяване левкемия и на химиотерапия. Другият пациент, който беше в тежко състояние - интубиран, вече е в добро състояние и е екстубиран от два дни. Контактен е, адекватен, храни се, активна рехабилитация, задържа добри стойности на кислородния анализ“, обясни Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че се подготвят условия терапията с кръвна плазма при коронавирусна инфекция да започне и в други лечебни заведения, но припомни, че според законовото изискване тези кръвни продукти могат да се обработват само в Националния център по трансфузионна хематология и в другите пет центъра в страната“:

„В момента се оборудва работното място - лабораторията, която трябва да е извън мястото, където се обработва друга кръв, така че да няма никакъв риск, и са изяснени от правна гледна точка възможностите за използване. Така че в момента, в който в Националният център по трансфузионна хематология започне работа, болниците ще имат възможност да искат такава плазма - замразена, от съответната кръвна група“, обясни доц. Кунчев.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов допълни, че са направили проучване, показало, че при 91 пациенти и хора от персонала на болницата има вече изградени антитела:

„Така че това са може би таргетната група, която след това, разбира се, колегите ще преценят кой от тях може да бъде дарител. И ако имат такова желание, ще бъдат призовани да дарят“, посочи Балтов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?