Следвайте ни

Сакскобургготски: Дал съм живота си за България

viber icon

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че е „дал живота си“ за родината.

Повод за неговия коментар е решението на съда в Страсбург, според което той осъди България заради мораториума върху царските имоти.

„Едно нещо е да се защитава човек и друго е да се съди България. Никой не трябва да си позволява да говори, ако някой е дал живота си за България. Мисля, че съм аз. Да не бързат с подобни изказвания. Като му дойде време ще се произнеса и за решението", коментира бившият министър-председател /2001-2005 г./ и цар /1943-1946 г./, цитиран от Нова тв.

По-рано този месец съдът в Страсбург реши, че мораториумът върху царските имоти нарушава правата на и Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Малия Луиза Хробок. Съдът постанови, че България трябва да заплати на жалбоподателя 5000 евро заради разходите по делото.

България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, защото мораториумът забрани търговска експлоатация на техните гори. Отделно съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес.

Действията на българските власти са били непропорционално тежки срещу двамата жалбоподатели, смята съдът. Мерките спрямо тях са били извънредни, защото българската гора се опазва по друг ред, а не чрез парламентарен мораториум. Плюс това Сакскобургготски и Хробок не са можели да обжалват решението на парламента пред съда.

През следващите три месеца двамата жалбоподатели и държавата могат да атакуват решението пред Голямата камара на Европейския съд. Ако бъде направено такова искане, състав от петима съдии преценява дали делото заслужава допълнително разглеждане. В този случай Голямата камара ще разгледа делото и ще произнесе окончателно решение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

намръщенЪ

намръщенЪ

12.09.2021 | 17:50

Не виждам как го даде. Когато дойде в Пловдив по времето на Гърневски внимателно изслушах речта му и се отчаях - копие на дядо Фердо, личният интерес над българския прозря още тогава

Отговори
6 0
Долна чифутска подлога

Долна чифутска подлога

12.09.2021 | 17:04

Даде си живота а пък е още е жив Пълен медицински феномен И кък докато си даваше живота бе чифутска подлого лапна изкони Български гори Мъ на това ми понамирисва на сделка между чифути от което лъснааха чифутските задни части на ония от Страстите Бургови Нъл ти си първом Бург и после по някаква случайност докопал се до всичко Българско Хубаво че имате поне за сега спящ под сянката на Каскета иначе мамата ви е разкатана чифутска

Отговори
8 1
Я Тая подлога чифутска пак го изкопаха

Я Тая подлога чифутска пак го изкопаха

12.09.2021 | 16:42

И тоа стана партизан Тури Каскета ва Горски та да бъдеш завършен Ти отдавна си свършен чифутска подлого Интересно га стане горещо под чифутските зад ....ници все таз подлога чифутска излиза на витрината

Отговори
7 1
Нали

Нали

12.09.2021 | 16:23

Даде си живота за България и кръсти внука си Хасан!

Отговори
18 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?